Viktor Adolfsson är på plats i Almedalen.
1 av 8
Viktor Adolfsson är på plats i Almedalen.
Annie Lööf.
2 av 8
Annie Lööf. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jimmie Åkesson.
3 av 8
Jimmie Åkesson. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX SWEDEN
Gustav Fridolin.
4 av 8
Gustav Fridolin. - Foto: Scanpix
Jonas Sjöstedt.
5 av 8
Jonas Sjöstedt. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jan Björklund.
6 av 8
Jan Björklund. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Fredrik Reinfeldt.
7 av 8
Fredrik Reinfeldt. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Stefan Löfven.
8 av 8
Stefan Löfven. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Grattis Jimmie Åkesson"

Nyheter24:s utsände Viktor Adolfsson om ett tal som påverkade hela Almedalsveckan – nämligen Jimmie Åkessons.


För övrigt:

- Veckans starkaste ögonblick: När Fredrik Reinfeldt talade om rasism och när Stefan Löfven talade om Nelson Mandela.

- Veckans svagaste ögonblick: Alla onödiga konstpauser i Annie Lööfs tal eller alla gånger Jan Björklund fick motståndare att applådera.

- Veckans största besvikelse: Håkan Juholt dök aldrig upp.

- Veckans största skandal: Att Aftonbladets Oisin Cantwell och Margret Atladottir förlorade dj-battle-förmatchen mot TV4.

- Veckans mest sedda budskap: "Atomkraft - nej tack".

- Veckans dans: Fredrik Reinfeldts galoschdans och Eskil Erlandssons bugg.

VISBY. Almedalsveckan är över. Åtta partiledare har hållit tal och över 2 000 olika evenemang har arrangerats. I kväll åker jag hem med färjan från Visby med framför allt en tanke i huvudet: Grattis Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas partiledare höll i måndags ett tal där han konsekvent använde ordet "Sverigevänner", kallade det "skammens dag" att papperslösa fått rätt till vård och hävdade att man inte får göra vad man vill i det här jävla landet.

Sedan dess har samtliga sex av de partiledare som återstod adresserat SD-ledarens tal på ett eller annat sätt. Väl så, men problemet är att en majoritet av dem gjort det på ett sådant sätt att Åkesson blir Almedalsveckans stora vinnare.

Det går inte att skämta bort hans tal genom att säga "Sverigevänner" i något stycke. Det går heller inte att på ett effektivt sätt ta avstånd genom att hävda att Åkesson vill olika saker som han inte sagt. Ska du säga att Sverigedemokraterna vill stänga gränserna, inte ha ett öppet land eller inte ha jämlikhet måste du kunna bygga ett argument kring det.

Påståenden som av SD kan bemötas med "nej, det vill vi inte alls" (följt av en lång utläggning) är inget bra påstående. Inte från en talarstol i Almedalen.

Det fanns dock tre partiledare som skiljde sig från mängden - men på olika sätt. Fredrik Reinfeldt nämnde varken SD eller Åkesson vid namn men talade om "hatet i riksdagen". Väldigt effektfullt och uppmärksammat. Nästan som att det vore ovanligt att Sveriges statsminister tar avstånd från rasism.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt nämnde bara Sverigedemokraterna - och rasismen - en gång. När han talade om näthatet som hans dotter kommer att få möta när hon växer upp. Mer än så behövdes inte i ett tal som riktade sig till redan antirasistiskt medvetna personer.

Och så till sist Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Han som attackerades av Reinfeldt för att inte ta tillräckligt avstånd från rasismen. S-ledaren valde att aldrig nämna Sverigedemokraterna utan i stället ta avstånd från marscherande nazister och från rasismen i sig.

Att kalla rasismen tidlös skit är inte bara rätt - det är också bättre än att försöka driva med SD eller komma med dåligt underbyggda påståenden om partiets politik. Den som säger emot att rasism är något dåligt är ju per definition själv rasist.

Överlag fick dock Åkesson den uppmärksamhet han ville. Drygt hälften nappade på hans bete - och jag blir inte förvånad om Sverigedemokraterna ökar i de kommande opinionsmätningarna. Om inte annat så är de som redan börjat sympatisera med partiet nu helt övertygade om att de valt rätt väg.

Toppolitikerna och deras talskrivare borde gå en kurs i hur man bemöter SD.

/
/
/
tal
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.