"Grattis Jimmie Åkesson"

- 07/07/2013, 13:45 -
Viktor Adolfsson är på plats i Almedalen.
1 av 8

Viktor Adolfsson är på plats i Almedalen.

Annie Lööf.
2 av 8

Annie Lööf.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Jimmie Åkesson.
3 av 8

Jimmie Åkesson.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX SWEDEN

Gustav Fridolin.
4 av 8

Gustav Fridolin.

Scanpix

Jonas Sjöstedt.
5 av 8

Jonas Sjöstedt.

COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Jan Björklund.
6 av 8

Jan Björklund.

SCANPIX SWEDEN

Fredrik Reinfeldt.
7 av 8

Fredrik Reinfeldt.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Stefan Löfven.
8 av 8

Stefan Löfven.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Nyheter24:s utsände Viktor Adolfsson om ett tal som påverkade hela Almedalsveckan – nämligen Jimmie Åkessons.

VISBY. Almedalsveckan är över. Åtta partiledare har hållit tal och över 2 000 olika evenemang har arrangerats. I kväll åker jag hem med färjan från Visby med framför allt en tanke i huvudet: Grattis Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas partiledare höll i måndags ett tal där han konsekvent använde ordet "Sverigevänner", kallade det "skammens dag" att papperslösa fått rätt till vård och hävdade att man inte får göra vad man vill i det här jävla landet.

Sedan dess har samtliga sex av de partiledare som återstod adresserat SD-ledarens tal på ett eller annat sätt. Väl så, men problemet är att en majoritet av dem gjort det på ett sådant sätt att Åkesson blir Almedalsveckans stora vinnare.

Det går inte att skämta bort hans tal genom att säga "Sverigevänner" i något stycke. Det går heller inte att på ett effektivt sätt ta avstånd genom att hävda att Åkesson vill olika saker som han inte sagt. Ska du säga att Sverigedemokraterna vill stänga gränserna, inte ha ett öppet land eller inte ha jämlikhet måste du kunna bygga ett argument kring det.

Påståenden som av SD kan bemötas med "nej, det vill vi inte alls" (följt av en lång utläggning) är inget bra påstående. Inte från en talarstol i Almedalen.

Det fanns dock tre partiledare som skiljde sig från mängden - men på olika sätt. Fredrik Reinfeldt nämnde varken SD eller Åkesson vid namn men talade om "hatet i riksdagen". Väldigt effektfullt och uppmärksammat. Nästan som att det vore ovanligt att Sveriges statsminister tar avstånd från rasism.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt nämnde bara Sverigedemokraterna - och rasismen - en gång. När han talade om näthatet som hans dotter kommer att få möta när hon växer upp. Mer än så behövdes inte i ett tal som riktade sig till redan antirasistiskt medvetna personer.

Och så till sist Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Han som attackerades av Reinfeldt för att inte ta tillräckligt avstånd från rasismen. S-ledaren valde att aldrig nämna Sverigedemokraterna utan i stället ta avstånd från marscherande nazister och från rasismen i sig.

Att kalla rasismen tidlös skit är inte bara rätt - det är också bättre än att försöka driva med SD eller komma med dåligt underbyggda påståenden om partiets politik. Den som säger emot att rasism är något dåligt är ju per definition själv rasist.

Överlag fick dock Åkesson den uppmärksamhet han ville. Drygt hälften nappade på hans bete - och jag blir inte förvånad om Sverigedemokraterna ökar i de kommande opinionsmätningarna. Om inte annat så är de som redan börjat sympatisera med partiet nu helt övertygade om att de valt rätt väg.

Toppolitikerna och deras talskrivare borde gå en kurs i hur man bemöter SD.