Alain Berset försvarade sig i förbundsförsamlingen.
Alain Berset försvarade sig i förbundsförsamlingen. - Foto: Alessandro della Valle/AP/TT

Ilska i Schweiz parlament efter bankhaveriet

Politiker i Schweiz förbundsförsamling luftade sitt missnöje med storbanken Credit Suisse haveri och hur reglerna som skulle förhindra en sådan kollaps inte räckte till.Nu har det lett till exakt vad vi inte ville – skapandet av en ännu större bank, säger Eva Herzog vid socialdemokratiska SP.


Bankfrågan diskuterades i timmar vid ett sammanträde i förbundssamlingen.

— Familjeföretag och små- och medelstora företag har alltid förstått vikten av att göra affärer på ett hållbart, realistiskt och eftertänksamt sätt. Om vi vill bevara Schweiz finanscenter, så måste vi försäkra oss om att systemkritiska banker också reflekterar över sådana värderingar, sade Hansjörg Knecht, vid högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet.

"Räckte inte till"

Ledamöterna debatterade Credit Suisse och dess övertagande av rivalen UBS, och de för staten kostsamma skuldnedskrivningar och likviditetsgarantier på 109 miljarder schweizerfranc, motsvarande 1 257 miljarder kronor, som getts.

— Tydligen räckte finanskrisen 2008 inte för att utplåna den typ av banker som vi med glädje såg gå under med Leonardo DiCaprio i "The wolf of Wall Street", sade Eva Herzog.

Nu har en jättelik storbank i stället bildats, som Herzog befarar blir för stor för de existerande reglerna att hantera om den skulle hamna i finansiellt trubbel.

"Bara en bank"

Kritiken till trots röstade ständerrådet, den övre kammaren, för att godkänna garantierna. I den undre kammaren, nationalrådet, röstade däremot majoriteten emot. Men det blir mest en symbolisk protest, eftersom de garantier som getts inte kan blockeras.

Förbundspresident Alain Berset försvarade agerandet, och sade att Credit Suisse var på väg mot konkurs.

— Det skulle kunna ha skapat en internationell finanskris med förödande effekt för Schweiz, för företag, för konsumenter men också för vårt lands rykte, sade han och fortsatte:

— Upphörandet av Credit Suisse är inte slutet för Schweiz. Det är förlusten av en bank, en stor bank, men bara en bank.

Haveriet har lett till politikerkrav på utredningar och ansvarsutkrävande.

— Den katastrofala ledningen av banken har lett till att marknaderna och allmänheten tappat förtroendet. De ansvariga för de här misslyckandena måste stå till svars för sina handlingar, säger De grönas Celine Vara.

TT
/
Senaste nytt

199 000 nya jobb i USA i november

Vintertid 2024: När är det dags att ställa om klockan?

När blir det vintertid, vad är skillnaden mellan vintertid och normaltid och åt vilket håll vrider man egentligen klockan? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta.

Larm om kidnappning ledde till vapengömma

Flera personer misstänks ha hållit en kvinna instängd i hennes egen bostad i Mölndal söder om Göteborg. Väl i bostaden hittade polisen vapen, narkotika och ett misstänkt farligt föremål.

Misshandel lades ut på Tiktok – fem döms

Fem personer döms för en misshandel som ägde rum vid Stureplan i Stockholm i september, skriver polisen på sin hemsida. Både de dömda och den misshandlade kopplas till den gängkriminella miljön.

Regeringen tillsätter AI-kommission

Sverige ska bli bättre på AI. Det är regeringens förhoppning som nu tillsätter en AI-kommission.

Man misstänks för grov våldtäkt på Sis-hem

En man i 35-årsåldern misstänks för grov våldtäkt på ett Sis-hem i Stockholmsområdet, rapporterar P4 Stockholm.