Bayer-ägda kemijätten Monsanto döms av en jury i delstaten Washington i USA att betala motsvarande 8,7 miljarder kronor till sju personer som utsatts för PCB-gifter i en skola. Arkivbild.
Bayer-ägda kemijätten Monsanto döms av en jury i delstaten Washington i USA att betala motsvarande 8,7 miljarder kronor till sju personer som utsatts för PCB-gifter i en skola. Arkivbild. - Foto: Martin Meissner/AP/TT

Miljarddom mot Monsanto för PCB

En jury i USA dömer kemijätten Monsanto att betala 857 miljoner dollar, motsvarande 8,7 miljarder svenska kronor, till sju personer som hävdat att de utsatts för PCB-ämnen och blivit sjuka av det.


Monsanto, som nu ägs av tyska Bayer-koncernen, anses ansvarigt för att sålt PCB som användes i ljusarmaturer på en skolan i delstaten Washington på USA:s västkust. PCB står för polyklorerade bifenyler och förkortningen är ett samlingsnamn för över 200 ämnen som är både giftiga och svåra att bryta ned.

Bolaget hävdar att det inte finns belägg eller testresultat som styrker att personerna har utsatts för skadliga nivåer av PCB. Därför kan, enligt Monsanto, PCB inte ha orsakat de skador som personerna har uppgett att de drabbats av.

Monsanto slutade, enligt egen uppgift, att använda PCB 1977. Två år senare blev det förbjudet i USA att tillverka PCB-kemikalier eftersom de bedömdes kunna lagras i naturen och i mat. Monsanto ska enligt beslutet betala totalt 73 miljoner dollar i kompensation till de sju och 784 miljoner i skadestånd.

PCB-målet är inte den enda kostsamma rättsliga striden som Monsanto är föremål för. Som följd av tvister om skadliga effekter av ogräsmedlet Roundup har Bayer avsatt 16 miljarder dollar för att täcka skadestånd.

TT
/
USA