Årets första räntebesked från Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde. Arkivbild.
Årets första räntebesked från Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde. Arkivbild. - Foto: Michael Probst AP/TT

Riksbanken väntas ta rygg på ECB

Oförändrad styrränta och inga tydliga signaler om när första sänkningen efter räntechocken 2022-2023 kommer. Så såg det ut i räntebeskeden från centralbankerna i Oslo och Frankfurt på torsdagen. Samma sak väntas från Riksbanken nästa vecka.


— Jag väntar mig relativt neutrala uttalanden från Riksbanken också. Jag tror att de kommer att vara försiktiga, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Riksbankens chef Erik Thedéen antas precis som ECB-kollegan Christine Lagarde konstatera att inflationen går i rätt riktning. Det bekräftades av den svenska KPIF-inflationen på 2,3 procent i december och en underliggande tremånadersinflation – där energipriserna rensats bort – som ligger på inflationsmålet på 2 procent.

Sänkningar närmare i tiden

Nivåerna kan jämföras med över 10 procent i KPIF-inflation för ett år sedan.

— Riksbanken kommer väl att säga att räntesänkningarna kanske ligger lite närmare i tiden än vad man hade i sin räntebana i november, men jag tror att det blir rätt avvaktande, säger Persson.

Riksbankens styrränta höjdes från 0 till 4,00 procent 2022-2023. Nivån är därmed den högsta sedan finanskrisen 2008 och beskrivs som "åtstramande" av de flesta bedömare.

Persson väntar sig en sänkning av styrräntan med 0,25 procentenheter i maj. Detta antas sedan följas av en lång rad sänkningar ned till en ny "normalnivå" på 2,00 procent i slutet av 2025.

Huvudscenariot är att ECB sänker först, i april. För att Riksbanken ska går före ECB krävs en tydligt starkare krona eller oväntat stor nedgång för svensk inflation, enligt Persson:

— Jag är inte säker på att Riksbanken vill gå före ECB.

Kostnaden för bolån kan falla

Skulle ECB och Riksbanken strama åt för mycket för länge kan priset bli högt, enligt Persson.

— Då blir det lägre ekonomisk aktivitet och kanske fler arbetslösa, säger Persson.

De rörliga boräntorna i Sverige brukar i princip hänga med styrräntan, både uppåt och nedåt.

Om så blir fallet denna gång skulle månadskostnaden för ett bolån på tre miljoner kronor falla från dagens cirka 12 000 kronor per månad till omkring 7 000 kronor per månad – om man inte tar hänsyn till ränteavdraget.

TT
/