Costco Wholesales vinst blev ingen succé under det första verksamhetsåret.
Costco Wholesales vinst blev ingen succé under det första verksamhetsåret. - Foto: Magnus Lejhall & Henrik Montgomery/TT

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Costco Wholesale etablerade sig i Sverige 2022 och fler varuhus är redan på gång. Men hur gick det egentligen för den amerikanska butiksjätten under deras första år i Sverige?


Det här är Costco Wholesale

  • Costco Wholesales första butik öppnade 1971 i San Diego, USA.
  • I dag har Costco över 870 butiker världen över.
  • Butikerna finns i USA, Kanada, Mexiko, Japan, Storbritannien, Sydkorea, Australien, Taiwan, Kina, Spanien, Frankrike, Island, Nya Zeeland och Sverige.
  • Endast medlemmar kan handla i butiken och ett medlemskap kostar 500 kronor per år.

Källa: Costco

Hösten 2022 etablerade sig en av världens största butikskedjor i Sverige. Detta när Costco Wholesale slog upp dörrarna till sitt varuhus i Arninge, utanför Stockholm. 

2025 väntas dessutom expansionen vara ett faktum när nästa varuhus öppnar i skånska Burlöv.

Här är Ica-handlarna som tjänar allra mest – drar in miljoner

Costco Wholesale slog upp dörrarna till den första svenska butiken 2022. Foto: Magnus Lejhall

Dollarstore-doldisens miljardregn – så mycket tjänar Peter Ahlberg

Costco Wholesales förlustår

Företaget är en av världens största butikskedjor, endast slagen av två andra amerikanska jättar, nämligen Walmart och Amazon. Men hur bra har det då gått att etablera sig i ett nytt land som Sverige?

Sajten Dagligvarunytt har tagit del av bolagets siffror från det första verksamhetsåret. Och de visar att etableringen inte fick den raketfart många kanske trott.

Räkenskapsperioden visade att intäkterna uppgick till 556,2 miljoner kronor samtidigt som vinsten hamnade på -209 miljoner kronor. Resultatet efter alla finansiella poster skrevs till -186 miljoner kronor. Detta gjorde att lönsamheten helt uteblev för den amerikanska butikskedjan.

Dock är det inget som verkar skrämma styrelsen, som verkar ha förväntat sig en seg start.

”Resultatet ligger i linje med styrelsen förväntningar för det första verksamhetsåret med ett varuhus. Även om resultatet är negativt är bolagets mål att inom en rimlig framtid bli lönsamt genom att öka medlemsbasen, effektivisera driftskostnader, och öka antalet varuhus i Sverige”, skriver de i årsredovisningen.

Här kan du läsa fler ekonominyheter från Nyheter24:

Ica-imperiets ENORMA pengaregn – så många miljarder drar de in

Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

/
USA
/