Hur påverkas pensionärerna av den sänkta räntan?
Hur påverkas pensionärerna av den sänkta räntan? - Foto: Henrik Montgomery/Amir Nabizadeh/TT

En del pensionärer förlorar på lägre ränta – är du en av dem?

Riksbankens senaste räntebesked var efterlängtat för de allra flesta, även för Sveriges äldre. Men inte alla pensionärer vinner på att räntan sänkts.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Onsdagen 8 maj kom ett efterlängtat besked från Riksbanken: styrräntan sänks med 0,25 procentenheter. Den ligger nu på 3,75 procent, och om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under 2024.

"Penningpolitiken och avtagande utbudsstörningar har bidragit till att inflationen har sjunkit och nu är nära målet", skriver Riksbanken på sin hemsida.

LÄS MER: Har du för låg pension? Jämför dig med snittet

Så ska du tänka med räntan – kan spara dig tusenlappar

För den som orkar följa bolånemarknaden finns det ett listigt ränteknep som i bästa fall kan spara dig tusenlappar varje månad. 

Det går ut på att binda sin lån på den lägsta möjliga nivån – för att sedan bryta avtalet strax innan de rörliga räntorna sjunkit ner till samma nivåer som de fasta. 

LÄS MER: Sänk räntan med 3 125 kronor i månaden – med listiga knepet

Påverkas pensionärerna av sänkta räntan?

Det senaste räntebeskedet kom som en lättnad för många, även om sänkningen var relativt väntad. Även för pensionärerna innebär ett lägre ränteläge ett bättre utgångsläge ekonomiskt.  

– Många av dem som idag får utbetalning av pension har lån. De som påverkas mest av den sänkta styrräntan är de som har stora lån till rörlig ränta, säger Dan Adolphson-Björck, pensionsekonom på minPension, till Nyheter24.

LÄS MER: Pensionär? Här är bidraget som kan ge 7 290 extra i månaden

Foto: Janerik Henriksson/TT

Förlorar några pensionärer på sänkt ränta?

Pensionärer som har stora förmånsbestämda tjänstepensioner har varit de största vinnarna under inflationsåren.

– Inte minst om man jämför med många yrkesverksamma som har fått reallönesänkningar, säger Adolphson-Björck till Nyheter24.

Om vi nu återgår till hur det var innan så har den långsiktiga inkomst- och börsutvecklingen varit starkare. 

– Styrräntan sänks för att inflationen faller tillbaka. Med låg inflation blir uppräkningen av utbetalningsbeloppen för förmånsbestämd tjänstepension och garantipension också låg. 

Ska man utse några vinnare av den goda börsutvecklingen är det istället pensionärer som har premiebestämd tjänstepension och premiepension.

– Sänkt styrränta har en positiv effekt på aktiemarknaden, vilket gynnar pensionärer som har stor andel premiebestämd tjänstepension och premiepension. Så om börsen går bra kan det resultera i stigande månadsbelopp efter årsskiftet.

LÄS MER: Du förlorar 6 500 kronor om året – på det här misstaget

/
stats