När sommarvädret slår till väljer många att öppna ytterdörrar och balkongdörrar för att få in en liten bris i annars varma hem. Men det kan man få ångra bittert om man inte tänker sig för.
Många runt om i Sverige njuter just nu av solsken, blå himmel och temperaturer som rör sig runt 25-gradersstrecket.
När det blir varmare utomhus är det många som, för att få en lite svalkande bris, öppnar ytterdörrar eller altandörrar. Men att ha dörrar stående på glänt i sommarvärmen kan få tråkiga konsekvenser.
MISSA INTE: Sover du med öppet fönster? Det kan stå dig dyrt
Under sommarmånaderna tenderar nämligen antalet inbrott att öka, enligt Brottsförebyggande Rådet, och om tjuven är framme när du har lämnat dörren öppen kan det spela in när man ansöker om ersättning från ens försäkringsbolag.
– Det påverkar mycket. Ett inbrott lämnar som regel spår efter sig i form av demolerat lås eller dörr, trasigt fönster, brytmärken och så vidare. Det kan genast polisanmälas och bevisningen säkras, säger Peter Stark, jurist och expert på boendeförsäkringar vid Konsumenternas Försäkringsbyrå, till Nyheter24.
Om dörren är öppen eller olåst och någon tar sig in i ditt hem och du blir bestulen rör det sig faktiskt inte om inbrott, utan olaga intrång.
– Olaga intrång kan också ersättas men är mycket svårare att bevisa eftersom det i normalfallet inte lämnar några spår. Då har man ”bara” den drabbades berättelse, både till polisen och försäkringsbolaget. Man behöver inte ”styrka” att det varit en stöld på grund av olaga intrång men man måste ändå göra det ”övervägande sannolikt”, vilket är ett lättare beviskrav, och trovärdigt. Om dörren var öppen, eller stängd men olåst, kan till exempel bolaget tycka att någon familjemedlem lika gärna kan ha gått in obemärkt och tagit saker och då blir det ingen ersättning.
Spelar det någon roll om man har uppsikt över den öppna dörren eller ej?
– Det spelar absolut stor roll om man har uppsikt över den öppna dörren hela tiden, men då för att helt undvika att någon obehörig överhuvudtaget går in i bostaden. Det vill säga en potentiellt obehörig förstår att du har uppsikt och då minskar ju risken för intrång och stöld avsevärt. Alternativet att den obehörige struntar i eller inte vet att du har uppsikt men du till exempel lyckas ta en bild på den obehörige förbättrar ändå ditt bevisläge, svarar Peter Stark och fortsätter:
– Om det däremot sker ett obehörigt intrång medan du tillexempel klipper gräset på andra sidan huset eller råkar slumra till i hängmattan så hamnar du i princip i lika svårt bevisläge som tidigare nämnt.
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera eller svara på andra kommentarer.