Söndag 1 Aug
Stockholm

Exfrun häktas som skäligen misstänkt

Stort pressuppbåd i Stockholms tingsrätt. Domaren efterlyser ytterligare bevis.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Grevens 39-åriga exfru häktas som skäligen misstänkt för anstiftan till försök till mord. Hon kommer också förhindras att kontakta omvärlden.

– Det är en vanlig åtgärd i de här läget, säger kvinnans advokat Claes Borgström till Nyheter24 efter tingsrättens beslut.

Åklagaren, som var märkbart stressad över mediauppbådet, hade från början hoppats att exfrun skulle häktas som misstänkt på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. Nu blev det den lägre. Det innebär att kvinnan endast kan hållas häktad i sju dagar.

– Det är sådant man får acceptera, säger åklagaren Karin Bergstrand, efter det mindre nederlaget.

Exfruns advokat, Claes Borgström, säger till Nyheter24 att han är besviken på tingsrättens beslut.

– Naturligtvis. Jag hade hoppats att hon skulle släppas fri, säger han

Men Claes Borgström ser det ändå som en relativ framgång att det blev den lägre misstankegraden och inte den högre. För att exfrun ska kunna fortsätta vara häktad efter sju dagar måste åklagarsidan presentera nya bevis mot exfrun.

– Det tror jag inte de kan, så det är i alla fall ett ljus i mörkret, säger Claes Borgström till Nyheter24.

Domaren Tore Gissin underströk för åklagarsidan vikten av att presentera nya bevis i veckan.

– Det betyder att ni inte får komma med samma gamla skåpmat igen om ni vill ha henne fortsatt häktad, sa domaren Tore Gissin inne i rättssalen.

Mer än så ville inte domare Gissin säga.

Häktningsförhandlingarna inleddes klockan 15 på lördagseftermiddagen och hölls bakom lykta dörrar. Exfrun såg samlad inför det samlade pressuppbådet när hon äntrade häktningssalen i polishuset i Stockholm, gav sina anhöriga en slängkyss genom skyddsglaset och log.

Tidigare under lördagen lämnade åklagaren in en häktningsframställan till Stockholms tingsrätt. Hon hade som mål att stoppa henne från att ha kontakt med omvärlden. Sedan i onsdags har exfrun varit frihetsberövad.

När jouråklagaren Karin Bergstrand läste upp häktningsskälen vände sig exfrun bort. Åklagaren yrkade på att kvinnan ska häktas på den högsta misstankegraden sannolika skäl och i andra hand den lägre graden. Enligt Bergstrand finns det risk att exfrun försvårar utredningen om hon släpps på fri fot.

När häktningsbeslutet meddelades såg exfrun medtagen ut.

– Hon är oerhört besviken, självklart. Det är en besvärlig situation för henne, säger Claes Borgström till Nyheter24.

Hur mår hon?

– Jag vill inte gå in på det, men det ligger i sakens natur att det är pressande för henne, naturligtvis, säger Claes Borgström.

Exfrun är skäligen misstänkt för anstiftan till försök till mord i samband med tisdagens skott i Gamla stan i Stockholm. Hon nekar till brott.

– Klienten bestrider ju att hon har något med detta att göra, och nu är det åklagaren som får lägga fram sin utredning för att övertyga domstolen om att hon verkligen är misstänkt på den nivån att det ska leda till häktning, säger exfruns advokat Claes Borgström till Nyheter24 vid ett tidigare tillfälle.

Den 41-årige dörrvakten, som också är anhållen, är misstänkt för att ha skjutit greven och hans sambo. Exfrun är misstänkt för att ha lejt honom att utföra attacken.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela