Torsdag 18 Aug
Stockholm

Dörrvakten häktad

På sannolika skäl misstäkt för försök till två mord.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Dörrvakten häktades i dag vid Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Åtal ska väckas senast den sjunde maj.

Dörrvaktens advokat, Peter Lindqvist, säger att mannen inte har något med Gamla stan-skjutningarna att göra.

–Man går alltid in med sannolika skäl och så får man se vad som händer. Det är så de gör, säger Lindqvist till Expressen.

Vem är då den häktade dörrvakten?

Han har rånat, misshandlat, varit full bakom ratten och har en förkärlek för förklädnader.

Den häktade dörrvakten verkar ha varit mån om att förklä sig när han har varit ute på skumrask. Bland annat ska han ha rånat en postbil förklädd till vägarbetare, ett brott han dömdes till sex års fängelse för.

När han tros ha försökt komma i kontakt med den skjutne greven vid det grevliga slottet nyligen ska dörrvakten, enligt uppgift, ha varit förklädd i en blond peruk.

Händelsen vid slottet väckte obehag hos greven, som kontaktade polisen. Senare framkom att den motorcykel mannen färdades på tillhörde en av dörrvaktens bekanta, som berättade att han lånat ut den till den misstänkte.

Dörrvakten greps i torsdags vid en bensinmack på Lidingö - misstänkt för att ha försökt mörda greven och hans sambo i Gamla stan i tisdags. Vid en husrannsakan hos honom ska polisen ha hittat en pistol.

I går häktades grevens exfru vid Stockholms tingsrätt, skäligen misstänkt för att ha beställt attackerna på sin före detta man.

En orsak till skotten tros vara en uppslitande vårdnadstvist mellan greven och hans exfru. Kopplingen mellan exfrun och dörrvakten är bland annat att exfrun är stamgäst på den Stockholmskrog där dörrvakten jobbar. En krog som ligger i nära anslutning till exfruns bostad.

Enligt uppgift ska dörrvakten vara skuldsatt, misstänkt för grov stöld och grovt häleri. Som Nyheter24 tidigare har skrivit inleddes i januari i år en förundersökning om det grova häleriet när han försökte hjälpa maskeradligans ledare att sälja en stulen bil, en Porsche Cayenne.

Det är bara den sista i raden av brott som dörrvakten ska ha varit inblandad i. Han är en känd figur i kriminella kretsar.

2000 fanns han med i utkanten av utredningen av den uppmärksammade och spektakulära konstkuppen mot Nationalmuseum i Stockholm. För rånet mot posttransporten dömdes dörrvakten till sex års fängelse. Han är även dömd för grovt rattfylleri och misshandel. 2004 döms han till fängelse i tre år för medhjälp till rån av en värdetransport i Uppsala.

En nära vän till dörrvakten, säger till Expressen att ordningsvakten är en "snäll och empatisk person".

– Jag är helt chockad. Jag har så svårt att tro det här, säger en bekant till dörrvakten till Expressen.

En inte helt ovanlig reaktion i mycket ovanliga situationer av det här slaget.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.