Söndag 2 Okt
Stockholm

Grevens exfru begärs häktad

Exfrun begärs häktad för anstiftan till försök till mord.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Åklagare Fredrik Ingblad har i dag lämnat in häktningsframställan till domstolen. Klockan 15.00 senare i dag hålls häktningsförhandlingar i Stockholms tingsrätt.

Åklagaren har som skäl för häktningen angett "risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning". Misstankegraden är skäligen misstänkt - det vill säga en lägre grad av misstankar, men ändå tillräckligt för att motivera häktning.

Åklagaren vill även ålägga grevens exhustru restriktioner, vilket innebär att hon inte får ha kontakt med omvärlden och sannolikt heller inte får läsa tidningar eller titta på teve.

Exfruns försvarare Claes Borgström säger till Nyheter24 att han tvivlar på bevisen som framställts.

– Jag tycker inte att bevisen är tillräckligt starka för varken anhållan eller häktning, men som du ser har jag och åklagaren olika uppfattning, säger Claes Borgström till Nyheter24 och tillägger:

– Klienten bestrider ju att hon har något med detta att göra, och nu är det åklagaren som får lägga fram sin utredning för att övertyga domstolen om att hon verkligen är misstänkt på den nivån att det ska leda till häktning, säger Claes Borgström.

Huruvida dörrvakten kommer att häktas avgörs i morgon.

Den tidigare gripne reklammannen, som försattes på fri fot i tisdags kväll, är heller ännu inte avförd från utredningen.

– Han är i högsta grad fortfarande intressant, säger åklagare Fredrik Ingblad till Nyheter24.

Polisens bild av mordförsöket mot greven och hans sambo har börjat klarna. Man misstänker att den 39-åriga exfrun lejt en 41-årig dörrvakt som hon lärt känna på den restaurang där hon själv är stamkund. Personalen säger sig väl ha känt till hennes vårdnadstvist med adelsmannen, som exfrun flera gånger talat högt om.

Bitter vårdnadstvist

Greven och exfrun har under de senaste två åren legat i en bitter vårdnadstvist, och anmält varandra till sociala myndigheter. Hon ska ha stört sig på att greven velat ha döttrarna boende hos sig på slottet i Västmanland.

Enligt dokument som Nyheter24 tagit del av vägrades greven vid flera tillfällen umgänge med hans och exfruns gemensamma barn, två döttrar på 6 och 8 år. 2007 dömde tingsrätten till adelsmannens fördel. Exfrun, som fick betala vite på 30 000 kronor samt grevens rättegångskostnader på 44 000 kronor, överklagade till Svea Hovrätt, dock utan framgång.

Kvinnovåld

Exfrun är engagerad i kvinnovåldsfrågor. På sin Facebookprofil, som nu är raderad, var hon medlem och engagerad i flera kvinnovåldsgrupper däribland Slagfärdiga, Kvinnofrid och Idékollektivet eftervåld, som hon själv administrerade. Hon var även engagerad i grupper mot könsstympning av kvinnor och för skärpta straff för sexbrottslingar.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.