En ny studie har tittat på den psykiska hälsan hos äldre.
En ny studie har tittat på den psykiska hälsan hos äldre. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, JONAS EKSTRÖMER / TT

Ny studie: Dubblad självmordsrisk när äldre får sömnmedel

Läkemedel mot sömnproblem kan fördubbla risken för självmord bland personer över 75 år som bor på äldreboende. Samtidigt kan antidepressiva läkemedel kopplas till en lägre risk för självmord, visar en studie, Sahlgrenska Suicide Studies, vid Göteborgs universitet.


Självmordsrisken är lägre hos äldre som får antidepressiva

Under nio år följde forskarna 280 000 svenska invånare över 75 år på äldreboenden. Under perioden begick 110 personer självmord. Hälften av självmorden inträffade under personernas första år på äldreboende. Flest självmord begicks av män. Men enligt studien var självmordsrisken lägre hos de äldre som fick antidepressiva.

Dubblad självmordsrisk för äldre som tar sömnmedel

Bland dem som fick läkemedel mot sömnproblem såg man däremot en fördubblad risk för självmord. Risken för självmord ökade ytterligare om personen även hade en historia av självskadebeteende bakom sig.

"Mer kan göras för att förbättra den psykiska hälsan hos äldre personer på våra boenden", säger studiens ledare Margda Waern, professor i psykiatri med inriktning suicidologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Studien är publicerad i International Journal of Geriatric Psychiatry.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Kvinna döms – injicerade bakterier i sin dotter

En 30-årig kvinna döms till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel på sin dotter i Ångermanland. Kvinnan gav flickan läkemedel och injicerade bakterier i henne vilket medförde livshotande skador.

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.