Lördag 31 Jul
Stockholm

Köttföretag fifflar med datummärkning

Varor som paketerats upp till tio dagar tidigare datummärks som nypaketerade hos Schenker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu har det återigen avslöjats att svenska livsmedelföretag fifflar med datummärkningen när man paketerar kött. Enligt Sveriges Radio har Sverigeledande företaget Schenker Coldspeds datummärkt olika matvaror som nypaketerade trots att varorna paketerats upp till tio dagar tidigare.

– Det är allvarligt. Då vet man ju inte hur gamla de här varorna är, och hållbarhetstiden finns det ingen kontroll av. Om de har en hållbarhet på tre veckor till exempel, så stämmer inte det, säger Klas Johnsson, som är veterinärinspektör på Livsmedelsverket till Ekot.

"Bara att beklaga"

På Schenker säger man att uppgifterna stämmer, men det är inte systematiskt. "Merparten av dagarna så var det ju den dagen när vi förpackade det", säger platschefen på Schenkers kyl- och fryslager i Örebro där fusket upptäcktes.

– Det kan låta konstigt, men vi har tolkat det som förpackningsdatum, det är en miss som vi har rättat till. Det är bara att beklaga, säger Patrik Renström, som är platschef på Schenker Coldsped i Örebro.

Utbrett fusk

Fusk med datummärkning är ett allvarligt problem i Sverige. När Livsmedelsverket förra året gjorde en granskning så visade det sig att sju svenska livsmedelsföretag fuskade med datummärkningen.

– Vi kommer att följa upp det här igen. Det är allvarligt att det är så mycket brister, säger Johnsson.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela