Salmonella spreds från Sverige

Kött som sålts i Svinesund kan ligga bakom salmonellautbrottet i Norge.


Danskt kött som sålts i en butik i Svinesund kan ligga bakom salmonellautbrottet i Norge i slutet av förra året. Tio norrmän har hittills konstaterats vara smittade, däremot inga svenskar.

Norska Mattillsynet har hittat bakterier av en ganska ovanlig och besvärlig salmonellatyp i fryst omärkt köttfärs hos en av de smittade norrmännen. Enligt denne har köttet inköpts i Svinesund, men köparen vet inte i vilken butik eller vilken dag.

Livsmedelsverket informerades om salmonellautbrottet strax före jul. Men enligt smittskyddssamordnaren Lars Plym Forshell blir det mycket svårt att säkert spåra smittan.

– Det finns ingen information om när eller i vilka butiker inköpen gjorts, vi har heller inga uppgifter om producenter eller produkter, säger han.

Danska svin

Men verket misstänker att boven i dramat kan vara salmonellasmittat danskt fläskkött.

– I Danmark har man fler fall av den här ganska ovanliga salmonellatypen, säger Lars Plym Forshell. Man vet att den förekommer i en del danska svinbesättningar och att den hittats i fläskprodukter, bland annat i en produkt som köpts in av butiker i Svinesund. Vi har epidemiologiska data som talar för att människor smittats av produkter köpta i Svinesund och det finns anledning att tro att det kan vara danska produkter. Men vi vet inte säkert, säger han.

Otäck variant

Inga svenskar har smittats, såvitt myndigheterna vet i dag. Men Smittskyddsinstitutet gör en extra kontroll om den aktuella salmonellatypen skulle kunna finnas i landet. Det rör sig om en ganska ovanlig salmonellavariant, Typhimurium av undertypen U288.

Det är ingen kul salmonella, den drabbar ganska ordentligt och man kan vara väldigt sjuk, säger Lars Plym Forshell. Med de knapphändiga uppgifter som hittills kommit fram bedömer han utsikterna som små att få veta exakt vad som orsakat utbrottet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.