Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Reinfeldt tar nytt parti med ro

Nyheter | 27/04/2009 13:26

Det nya marknadsliberala partiet Libertas är inget som oroar moderatledaren.

Att det nya partiet Libertas tar fight om väljarna i det svenska EU-valet verkar inte skaka statsminister Fredrik Reinfeldt (m).

– Konkurrens kan vara bra. Demokratin bygger ju på det, säger han.

Statsministern är på småföretagarebesök i Säffle på måndagen, och på grusplanen utanför en trapptillverkare möter han massmedier.

– Att det uppstår nya partier som vill ha röster är inte samma sak som att de får några röster, konstaterar Reinfeldt apropå Libertas som senare på måndagen ska presentera sin lista över kandidater i valet till Europaparlamentet.

TT: Är det fler partier att välja mellan som behövs för att folks EU-valintresse ska öka?

– Nej. Det vi behöver är att få fram vardagsnära frågor som folk känner sig berörda av, svarar statsministern och fortsätter:

– Hur vi ska klara oss genom krisen, hur det ska gå med jobben, klimatomställningen, hur vi står upp mot den organiserade brottsligheten. . . Vi vill visa att Europasamarbetet är del av våra svar på de frågorna.

Han tror inte att starten av ännu ett parti splittrar EU-intresset som finns. Trapptillverkaren i Säffle, Eurostair, var förresten ett bra exempel på lokala frågor med EU-anknytning, tycker Reinfeldt.

– De vill in på den tyska marknaden och då visar det sig att det finns en del handelshinder kvar som inte är undanröjda.

Dessutom utbildar företaget sin personal med hjälp av EU-stöd och behöver nyanställa snarare än att varsla, en ovanlig situation i krisens Sverige.

Skrivet av: