Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Psykiskt sjuka får ha mobil

Nyheter | 29/04/2009 01:15

Det har länsrätten bestämt.

I fjol förbjöd rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö patienterna att ha mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning.

Socialstyrelsen sparkade bakut, kliniken överklagade - men länsrätten stödjer nu Socialstyrelsen.

I mars i fjol infördes förbudet mot mobiler, datorer, kameror, kommunikationsradioapparater samt annan utrustning för bild- och filmöverföring. I september sade Socialstyrelsen till om att förbudet ska hävas.

Men landstinget vägrade, och i februari i år hotade Socialstyrelsen också med vite på 200 000 kronor om förbudet inte hävts senast den 2 mars. Då överklagade landstinget till länsrätten.

Psyksjuka har tidigare trakasserat, förföljt och hotat medpatienter, personal i vården och rättsväsendet och andra med hjälp av till exempel mobiler.

Men länsrätten finner att det generella förbudet måste hävas. Rätten betvivlar inte att innehavet kan ge problem, men bara hotet om att utrustningen kan användas brottsligt räcker inte. Patienternas rätt enligt Europakonventionen till privatliv och yttrandefrihet inskränks, anser rätten. Kliniken har, skriver länsrätten också, "valt att självsvåldigt åsidosätta grundläggande rättsstatliga principer och ignorera lagregler".

Skrivet av: