I cell- och djurstudier har forskare har undersökt en ny möjlig behandling för patienter som lider av hjärtsvikt. Arkivbild.
I cell- och djurstudier har forskare har undersökt en ny möjlig behandling för patienter som lider av hjärtsvikt. Arkivbild. - Foto: TT

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och djurstudier. Nu hoppas forskarna att behandlingen ska kunna hjälpa hjärtsviktspatienter.


Fakta: Cellterapi

Vid cellterapi används celler för att behandla en sjukdom. Terapin har sitt ursprung i blodtransfusion, benmärgs- och organtransplantation samt provrörsbefruktning.

Förhoppningen är att cellterapier ska kunna användas för att behandla hittills obotliga sjukdomar inom vitt skilda områden, exempelvis cancer, parkinson och diabetes.

Källa: Karolinska institutet

Vid en hjärtinfarkt dör miljontals hjärtmuskelceller på grund av minskat blodflöde och hjärtats förmåga att pumpa runt blod i kroppen försämras, något som kan leda till hjärtsvikt.

Den nya cellterapin, som hittills testats på celler odlade i laboratorium och på grisar med hjärtskada, skulle kunna stimulera hjärtats reparationsförmåga och minska ärrvävnad, enligt studien av forskare vid Karolinska institutet, Münchens tekniska universitet och läkemedelsbolaget Astra Zeneca.

Till skillnad från under fosterutvecklingen och hos små barn är det vuxna hjärtats förmåga att bilda nya hjärtmuskelceller mycket begränsad. Omogna hjärtmuskelceller, så kallade HVP-celler, spelar en viktig roll i hjärtats uppbyggnad under fosterutvecklingen.

I studien, som publicerats i tidskriften Nature Cell Biology, odlade forskarna fram och renade flera miljarder sådana celler. Därefter undersöktes cellernas förmåga att återuppbygga hjärtats muskelfunktion i en tredimensionell cellodlingskammare och i grisar med hjärtskada.

”I laboratoriestudier såg vi hur HVP-cellerna migrerade till skadade regioner av hjärtat där de sedan mognade till friska fungerande hjärtceller och motverkade bildandet av ärrvävnad. Resultaten representerar en viktig milstolpe i arbetet med att hitta en möjlig behandling med HVP-celler för patienter med allvarlig hjärtsvikt, särskilt för äldre där hjärtkirurgi skulle innebära en stor påfrestning”, säger Karl-Ludwig Laugwitz, professor i kardiologi i München och medförfattare till studien.

I dagsläget krävs läkemedelsbehandling för att motverka att immunsystemet stöter bort transplanterade HVP-celler. Nu planerar forskarna bland annat för att undersöka möjligheten att utveckla cellinjer som tolereras av immunförsvaret.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.