Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen kraftlös - Herrgården laglös

Nyheter | 30/04/2009 18:33

Polischefen: Det måste ske en ändring i grunden.

Polisen i Malmö har tappat kontrollen över Herrgården, en del av den hårt kritiserade stadsdelen Rosengård. Problemet är att de inte längre kan gå in i området. När de försöker möts de av skurar med sten, molotovcocktails och smällare.

Enligt närpolischef Börje Aronsson har Herrgården blivit för svårkontrollerat.

– Herrgården är skitsvårt för oss att arbeta på. Om vi klär ut oss, om vi har gropar där vi kan sitta och spana, när vi försöker dokumentera, det röjs hela tiden. Med en gång går sms-kedjor om att vi är på plats, säger Börje Aronson till Sydsvenskan.

Av denna anledning har de valt att i stället arbeta med spaning. Men det hjälper dem inte fullt ut att upprätthålla ordning.

– I vissa lägen kommer vi inte till att upprätthålla lag och ordning. Och definitivt inte att lagföra. Bland annat eftersom vi inte får Herrgårdsborna att vittna. Ska vi få något gjort måste vi gripa på bar gärning och det har vi mycket mycket svårt att göra. Då är det ju svårt att upprätthålla lag och ordning, säger närpolischef Börje Aronsson, till Sydsvenskan.

Nu menar polischefen att en lösning måste till på ett politiskt plan. Det handlar om samhällsansvar.

– Hade jag en polisresurs så jag kunde placera ut poliser dygnet runt på samtliga gårdar på Herrgården så kanske vi tillfälligt skulle lösa det. Men vi skulle inte komma tillrätta med de grundläggande problemen.

Skrivet av: