Brinnande polisbilar i Sveaparken i Örebro i påskas. Arkivbild.
Brinnande polisbilar i Sveaparken i Örebro i påskas. Arkivbild. - Foto: TT

Efter påskupploppen – fyra inför rätta

En person har redan dömts efter påskens kravaller. Nu börjar rättegången i Örebro där fyra personer står åtalade för händelserna i Sveaparken på långfredagen.


Fakta: Blåljussabotage

Sabotage mot blåljusverksamhet kan handla om att angripa eller på annat sätt störa polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal, försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet.

Om brottet är grovt kan det leda till fängelse på viss tid, lägst två och högst arton år, eller på livstid.

I dag, torsdag, startar huvudförhandlingen i Örebro tingsrätt mot fyra unga män som står åtalade för grovt blåljussabotage, alternativt våldsamt upplopp under de så kallade påskupploppen.

Det var under påskhelgen som det utbröt oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, planerade koranbränningar.

Paludan besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen. Över hundra poliser skadades i samband med kravallerna.

Utdraget våld

De fyra männen som står åtalade i Örebro häktades den 2 maj efter händelserna i Sveaparken. Männen kunde identifieras på videofilmer.

Enligt stämningsansökan förnekar samtliga brott.

Männen ska tillsammans och i samförstånd med andra, okända, gärningsmän bland annat ha angripit polisen med våld och hot om våld och skadat såväl polisfordon som polishundar.

"Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande och utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet", uppgav chefsåklagare Per-Erik Rinsell tidigare i ett pressmeddelande.

Åklagaren yrkar på att tre av männen utvisas från Sverige och förbjuds återvända.

Fälld dom

Det här är dock inte den första rättegången med anknytning till påskens händelser. Drygt en månad efter kravallerna föll den första domen i Solna tingsrätt.

En man i 30-årsåldern dömdes till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman under kravallerna i Rinkeby.

Enligt Jonas Hysing, nationell kommenderingschef vid polisen, är utredningsarbetet av påskupploppen på god väg.

"Vi har för närvarande 100 personer identifierade som är misstänkta för brott och ytterligare upp till 200 kommer att kunna identifieras och utredas för brott", sade han i ett pressmeddelande i slutet av maj.

I tisdags meddelade polisen att man anhållit ytterligare fyra personer i Örebro. Det betyder att totalt 15 personer har frihetsberövats misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i staden.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!