Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Sommaren har kommit

Nyheter | 02/05/2009 13:37

Årets april varmast i mannaminne enligt SMHI - sommartemperaturerna redan här.

Kändes det som om värmen kom ovanligt tidigt i år?

Inte så konstigt, för det gjorde den faktiskt. Till Göteborg kom sommaren redan i april.

I år fick vi den varmaste aprilmånaden i mannaminne i stora delar av landet. Sommartemperaturerna har redan kommit upp till Götaland och större delen av Svealand, mycket tidigare än vanligt.

Gränsen mellan vår och sommar kan ibland vara svår att dra, men när dygnsmedeltemperaturen går över tio grader under en längre period, då är det sommar enligt SMHI.

– Det skulle betyda att i medeltal var april en sommarmånad i Västra Götaland. Göteborg hade den allra högsta medeltemperaturen, 10,4 grader, och det har aldrig hänt tidigare i Sverige att vi har haft månadsmedeltemperaturer på över tio grader redan i april, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI.

En högtrycksrygg över Mellaneuropa och Skandinavien förde in varm luft över Sveriges södra delar.

Den varma luftströmmen gav rekordnoteringar när det gäller såväl medeltemperatur, minsta månadsnederbörd som antal soltimmar.

– Och även i till exempel Stockholm och Uppsala som har mätserier sedan mitten av 1700-talet blev det rekord. Och då ska man komma ihåg att i Stockholm är det förra rekordet bara två år gammalt, så det verkar vara en anhopning av riktigt varma aprilmånader, säger Hellström.

Men de extrema rekordnoteringarna kom inte från hela Sverige.

– I Norrland var april också varmare än normalt men det var inte alls såna här rekordvärden, säger Hellström.

Men den kommande sommaren är än så länge oviss att sia om.

– Den vet vi ingenting om alls, men vill man däremot vara lite skrockfull så kan man ana oråd. Flera gånger tidigare när det är riktigt varmt så här tidigt så har sommaren inte alls blivit vad vi har förväntat oss. Men det är skrock, säger Sverker Hellström.

Skrivet av: