Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vinter, vår och sommar samtidigt

- 25/04/2009, 10:57 -

Tre årstider på samma gång i Sverige.

Vi har just nu tre årstider samtidigt i vårt avlånga land: vinter, vår och sommar. Sommaren har hittills bara nått Halland, men helgen har börjat bra i resten av Sverige och det fina vädret ska hålla i sig.

I Halmstad kom sommaren redan den 16 april, enligt meterologernas definition är det sommar när dygnsmedeltemperaturen är över 10 grader fem dygn i sträck.

I resten av södra landet är det nu vår, och det innebär att medeltemperaturen är 0–10 plusgrader under sju dygn i sträck. I nordligaste Sverige är det fortfarande vinter. Snödjupet är på vissa håll fortfarande mer än 75 centimeter.

– Att vi har tre årstider på samma gång händer inte varje år. Men det är inte så ovanligt i vårt avlånga land, säger meteorolog Jonas Höglund på SMHI till DN.

Under de närmaste veckorna avancerar sommaren snabbt norrut. Kring den 15–20 maj lovar meteorologerna att det ska vara sommar i hela södra Sverige. Först i månadsskiftet juni–juli har sommaren kommit allra längst i norr, upp mot Riksgränsen.

Skrivet av: