Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya DNA-test i styckmord

Nyheter | 04/05/2009 07:27

Catrine da Costa styckades för 25 år sedan. Men fallet är fortfarande ouppklarat.

Ett nytt DNA-test kan nu göras i försöken att lösa det 25 år gamla styckmordet på Catrine da Costa.

Södertörns tingsrätt har gett klartecken till en husrannsakan på Karolinska sjukhuset i Huddinge där vävnadsprover från en numera avliden man finns.

Mannen, som kallats slaktaren och dog 1987, förekommer i utredningen kring mordet och har utpekats som en alternativ gärningsman.

– En lyckad matchning ger ju mina klienter stora möjligheter att återfå sina legitimationer, säger de två tidigare styckmordsanklagade läkarnas advokat Anders Frigell till Metro.

Chefsåklagare Stefan Bergman begärde i torsdags hos domstolen att få ut vävnadsproverna.

Sjukhuset har tidigare utan domstolsbeslut vägrat lämna ut vävnadsproverna till Västerortspolisen, som utrett ärendet men efter avslaget inte arbetat vidare med fallet. Västerortspolisen sade tidigare i år att man inte skulle göra fler DNA-tester i fallet, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Anders Frigell överklagade polisens beslut att inte gå vidare och vann gehör hos Riksåklagaren.

– Med vår begäran vill vi utreda en möjlig alternativ gärningsman. Det går inte att reda ut mordet eftersom mannen är avliden, men vi vill vända på ytterligare en sten och få ytterligare klarhet, sade Stefan Bergman till TT när ansökan lämnades till tingsrätten.

Vävnadsproverna gör det möjligt att klarlägga slaktarens DNA-profil. Den kan sedan jämföras med hårstrån som hittades på da Costas döda kropp 1984.

Fallet Catrine da Costa preskriberas den 18 juli i år.

Skrivet av: