Söndag 5 Dec
Stockholm

Direktörerna på LKAB offrar lönen

Företagsledningen förhandlar med facken om tjugoprocentiga lönesänkningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Koncernledningen på LKAB är beredd att sänka sina löner med 20 procent. Det kräver dock att facken gör detsamma, vilket skulle innebära att arbetarna jobbar med ersättningar liknande a-kassan. Förhandlingar pågår mellan ledningen och facken.

Lönesänkningen skulle i sådana fall följa med en arbetstidsförkortning liknande det avtal som IF Metall slöt för industrianställda. Trots att Gruvtolvan nobbat en sådan uppgörelse menar Lars-Eric Aaro, tillförordnad vd, att förhandlingarna är högaktuella.

– Det där har vi inte sett något slut på än. Vi är inte klara på något sätt. Vår förhandlingsgrupp och facken fortsätter, säger han till Norrländska Socialdemokraten.

Med allvarligt vikande ordrar under finanskrisen ses arbetstidsförkortningarna som ett alternativ till storvarsel bland industrijättarna.

– Jag har svårt att se någon annan riktigt bra lösning. Om man går på en produktionstakt på 60 procent så måste man hitta något sätt att vara runt i kring vår produktion. Behöver ingen malmen just nu måste vi jobba på ett annat sätt under en tidsperiod, säger Aaro till Norrländska Socialdemokraten.

LKAB har tagit fram en plan med tre punkter för att möta lågkonjunkturen. Att anpassa arbetet är en punkt, och de övriga handlar om att öka marknadsvolymerna och hålla igen på utgifterna.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela