Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LKAB stoppar i sommar

- 03/03/2009, 02:21 -

LKAB har nu beslutat om kraftig produktionsminskning i sommar.

LKAB har nu beslutat om kraftig produktionsminskning i sommar. Järnmalmgruvorna i Kiruna och Malmberget stänger produktionen under fem veckor. Två pelletsverk i Kiruna och ett i Malmberget hålls stängda under fem veckor. Ytterligare ett pelletsverk i Malmberget och ett i Kiruna stängs i åtta respektive tio veckor.

Det handlar om att spara pengar. LKAB behöver göra det eftersom vi inte alls säljer som normalt. Efterfrågan på järnmalmsprodukter är svag, säger kommunikationsdirektör Lotta Fogde.

Enligt gruvbolagets vd Ola Johnsson håller den plan som LKAB följt sedan i november i grunden. Han tillägger att inga varsel av fast personal är aktuella, skriver Norrländska Socialdemokraten.

I november aviserade LKAB stopp för flera pelletsverk under vintern och våren. Konsekvensen av beskedet var att visstidsanställda och entreprenörer inte får förlängda kontrakt. Cirka 250 visstidsanställda berörs.

Lyssna till gruvstrejken vid LKAB från 1970

Skrivet av: