Läkartabbe dödade patient - slipper åtal

När den sovande läkaren väcktes var patienten avliden.


Det var vid lasarettet i Motala som jourläkaren beslutade sig för att ta en tupplur. Och för att inte störas av onödigt oljud stängde han ut världen med hjälp av ett par öronproppar. Men när larmet gick hörde han ingenting. Konsekvenserna blev dramatiska.

Under natten den 26 mars förra året drabbades en patient av andnöd och senare hjärtstopp. Runt 3-tiden på natten påbörjades en hjärt-lung-räddning. Men det gav inget resultat. Och 20 minuter senare avbröts livräddningen.

Både innan och under livräddningsförsöket försökte personalen febrilt att kontakta den ansvarige anestesijouren. Men ingen svarade. Till slut, efter att patieneten dödförklarats, begav sig en sjuksköterska och väktare till läkarens jourrum. De knackade på den låsta dörren. Men fick inget svar. Slutligen låste väktaren upp dörren. Läkaren sov som en sten.

Socialstyrelsen anmälde läkaren för fel i vården till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). Men enligt ansvarsnämndens beslut har han "inte utgjort en risk för patientsäkerheten i vården av en enskild patient", skriver HSAN i sitt beslut.

Trots att han utgjort en risk i "vid bemärkelse" menar HSAN att han ändå inte bör få någon varning eftersom att "utgången av hjärtlungräddningen knappast kan ha påverkats av att läkaren i detta fall inte var närvarande."

Men en av de personer som var med och fattade beslutet håller inte med. Nämligen läkaren Ewa Lundgren. Enligt Lundgren är "felet varken ringa eller ursäktligt och bör medföra disciplinpåföljd i form av en varning."

–Jag har förstått att läkaren inte kunde få en varning på grund av juridiska aspekter. Däremot tycker jag ändå att det är ett gravt åsidosättande av etiska aspekter att som läkare inte göra sig tillgänglig när man har jour, säger Ewa Lundgren till Nyheter24.

Lundgren tycker att beslutet kan missuppfattas av allmänheten. Och tycker inte att det går väl ihop med det sunda förnuftet.

–Ja, risken är ju att det uppfattas som att det är okej det han har gjort. I alla fall om man endast går på HSAN:s beslut.

– Det sunda förnuftet säger ju att han har gjort ett tjänstefel, säger Lundgren till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!