Konstfacks rektor till riksdagen

Ivar Björkman kallas till kvartsamtal.


Konstfacks rektor Ivar Björkman kommer att kallas till riksdagens utbildningsutskott. Efter den uppmärksammade videon Territorial pissing, ett examensarbete där en student filmat vandaliseringen av en tunnelbanevagn, vill de borgerliga ledamöterna i utskottet höra vad rektorn har att säga.

Det är ju detta folk pratar om just nu. Jag vill höra hur det går till på Konstfack, vad det finns för krav på handledning och vad man har för etiska föreskrifter när det gäller examensarbetet, säger Margareta Pålsson (M) till Svenska Dagbladet.

Oppositionspartierna var emot att kalla rektorn till riksdagen.

Om det har skett något brottsligt så har vi en polis som utreder det. Det ska inte utbildningsutskottet eller riksdagen eller kulturministern ägna sig åt, säger Rossana Dinamarca (V) till tidningen.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) ska ha reagerat mycket starkt när hon nyligen såg videon på en konstmässa.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgång väntas på börsen

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.