Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Graffiti retade upp kulturministern

Nyheter | 14/02/2009 18:41

En nedsprejad tunnelbanevagn är skadegörelse, inte konst, anser kulturministern.

Konstfack befinner sig åter i blåsväder. Nyligen skrev Nyheter24 om eleven som låtsats vara psyksjuk för ett examensarbete. Nu kan en utställning om graffiti få Konstfack att polisanmälas på nytt.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m), uppskattade nämligen inte filmen "Territorial pissing", som visades på konstmässan Market i fredags. Det två minuter långa klippet illusterar en maskerad graffitikonstnär, NUG, som slösar stora mängder av färg mitt framför ögonen på passagerarna i en tunnelbanevagn.

– Jag blev otroligt upprörd. Av att graffiti flyttas in på galleri så här... Jag ser graffiti som skadegörelse. Jag tycker förvisso att konsten ska vara fri, utmana och ställa frågor, men den här filmen gjorde mig oerhört arg, säger Adelsohn Liljeroth till DN.

Att galleristen Andreas Brändström förklarade för ministern att filmen var konstnärens examensarbete från Konstfack hjälpte inte. Han hade hoppats på att filmen skulle skapa debatt och dialog inom ämnet graffiti.

– Jag berättade för ministern att det var hans (NUG:s) examensarbete från Konstfack i våras. Graffiti är en konstform som finns. Om man försöker bortse från skadegörelse och lyfta blicken så kan det här i stället skapa debatt och dialog, säger Brändström till DN.

Thomas Silvander, vid SL:s pressjour, menar att händelsen kommer att polisanmälas om man får tag i filmen.

– Vi uppfattar det inte som konstverk utan som vandalisering av SL:s egendom. Du får räkna med att betala ett par hundra tusen kronor för att sanera en så totalt nedklottrad vagn. Om vi får tag på filmen kommer vi att polisanmäla, säger Silvander, enligt DN.

Bloggaren Jesper Svensson är också kritisk till utställningen.

"Och nu senast kan vi läsa att ett galleri ställt ut en film som visar en klottrare som sprejar ner en tunnelbanevagn och sedan tar sig ut genom att krossa en ruta. Graffiti kallas det, men det handlar förstås om vanlig hederlig vandalisering. Och numera är väl ingen förvånad att hela grejen är ett examensarbete från Konstfack.", skriver han på sin blogg.

Nyheter24 har talat med en 23-årig graffitimålare, som ger en helt annan syn på saken.

Håller du med ministern om att detta är olagligt och inte alls konst?

– De "olagliga" i graffiti är ju en del av konsten, utan den delen så hade inte graffiti utvecklats till den konst den faktiskt är i dag och hur globalt den används även utanför kriminaliteten, säger han till Nyheter24.

Konst eller klotter? Avgör själv.

Skrivet av: