Kraftig ökning av virushämmare

Hotet om svininfluensan har fått svenskarna att missbruka läkemedel.


Under de senaste två veckorna har svenska läkare skrivit ut lika mycket virushämmande läkemedel som under ett halvår normalt.

– Vi har haft en påtaglig ökning, säger Johan Carlson på Socialstyrelsen.

Varningarna från de smittskyddsansvariga i Sverige om att onödig användning av medel som Tamiflu och Relenza kan öka risken för motståndskraftiga stammar klingade tämligen ohörda hos många svenskar.

Oron för svininfluensan gjorde att fler än vanligt krävde att få recept på virushämmarna. Enligt Socialstyrelsen såldes cirka 1 000 förpackningar under den vecka som medierapporteringen var som mest intensiv, och mellan 600 och 700 förpackningar under förra veckan. Det är mängder som tillsammans motsvarar cirka sex månaders förbrukning i vanliga fall.

– Det är nog inte bara så att folk köpte för att ha i ladorna, utan det kan ha varit så att det fanns särskilda behov. Kanske skulle folk resa till de utsatta områdena, säger Johan Carlson, enhetschef vid myndigheten.

Han tillägger att det trots allt inte finns någon fara för att lagren av Relenza och Tamiflu ska ta slut.

– Ökningen var trots allt bara en krusning på ytan. Det rör sig inte ens om procentandelar av de mängder som finns i våra centrala lager, tillägger han.

Faran att den nya influensan A(H1N1) ska utvecklas till en fullskalig pandemi är inte över, bedömer WHO och svenska myndigheter.

– Vi håller en fortsatt hög vaksamhet och fortsatt hög beredskap, säger Johan Carlson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!