Kraftig ökning av virushämmare

Hotet om svininfluensan har fått svenskarna att missbruka läkemedel.


Under de senaste två veckorna har svenska läkare skrivit ut lika mycket virushämmande läkemedel som under ett halvår normalt.

– Vi har haft en påtaglig ökning, säger Johan Carlson på Socialstyrelsen.

Varningarna från de smittskyddsansvariga i Sverige om att onödig användning av medel som Tamiflu och Relenza kan öka risken för motståndskraftiga stammar klingade tämligen ohörda hos många svenskar.

Oron för svininfluensan gjorde att fler än vanligt krävde att få recept på virushämmarna. Enligt Socialstyrelsen såldes cirka 1 000 förpackningar under den vecka som medierapporteringen var som mest intensiv, och mellan 600 och 700 förpackningar under förra veckan. Det är mängder som tillsammans motsvarar cirka sex månaders förbrukning i vanliga fall.

– Det är nog inte bara så att folk köpte för att ha i ladorna, utan det kan ha varit så att det fanns särskilda behov. Kanske skulle folk resa till de utsatta områdena, säger Johan Carlson, enhetschef vid myndigheten.

Han tillägger att det trots allt inte finns någon fara för att lagren av Relenza och Tamiflu ska ta slut.

– Ökningen var trots allt bara en krusning på ytan. Det rör sig inte ens om procentandelar av de mängder som finns i våra centrala lager, tillägger han.

Faran att den nya influensan A(H1N1) ska utvecklas till en fullskalig pandemi är inte över, bedömer WHO och svenska myndigheter.

– Vi håller en fortsatt hög vaksamhet och fortsatt hög beredskap, säger Johan Carlson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

1 timme sedan
Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.