Ask vill förändra rättsäkerheten

"Alla i Sverige ska vara säkra på att de får en rättvis behandling".


Justitieminister Beatrice Ask (m) tillsätter en utredning om hur rättssäkerheten ska stärkas i Sverige. Bland annat ska utredaren se över hur förfarandet vid resningsansökan kan förbättras.

– Alla som bor i Sverige ska vara säkra på att de får en rättvis och rättssäker behandling den dag de kommer i kontakt med rättsväsendet, skriver Beatrice Ask på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt, där hon presenterar direktiven till utredningen.

Hon påpekar att flera av de regler som ska garantera rättssäkerheten inom brottsbekämpningen inte har ändrats sedan 1948, och att det är dags för en översyn. Den ska göras av hovrättslagmannen Staffan Levén.

När det gäller dömdas möjligheter att begära resning skriver justitieministern att det till exempel saknas regler för när en förundersökning ska kunna återupptas. Det bör också utredas om och när en person ska ha rätt till rättsligt biträde i samband med ett resningsärende, anser hon.

Bland andra frågor som ska ses över är vilka krav på objektivitet som ska ställas på polis och åklagare och hur utredningsmaterial ska dokumenteras.

Utredaren ska också fundera över vilka regler som ska gälla när polis vill genomsöka datorer som tillhör journalister eller advokater. Riktlinjer har bland annat efterlysts av Justitiekanslern.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!