Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så kommer nya finanslagen se ut

Nyheter | 13/10/2008 13:00

"Ett första viktigt steg"

Som Nyheter24 tidigare rapporterat kommer regeringen inom de närmaste dagarna lägga fram ny finanslagstiftning.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade på en presskonferens euroländernas överenskommelse i helgen och sade att det är mycket glädjande:

– Det är ett första viktigt steg att möta det behov av förtroendeskapande åtgärder mot finanskrisen. Det visar att Europas politiker nu förmår samla sig på ett sätt som kanske inte var möjligt i USA.

Den nya lagstiftningen kommer enligt finansminister Anders Borg att innebära att varje land tar ansvar för att utfärda statliga garantier för bankernas finansiering. Det handlar om en statsgaranti för upplåning som ska gälla fram till 31 december 2009. Den andra punkten innebär att man kan stärka banksektorn genom att tillföra aktiekapital.

– Det är ett väldigt effektivt sätt att återskapa förtroendet för bankerna, sade Borg.

En tredje punkt i lagstiftningen innebär att man skapar möjlighet att rekonstruera banker.

– Det här är en viktigt erfarenhet från den svenska bankkrisen, sade Borg.

Anders Borg framhöll att det handlar om gemensamma trafikregler för medlemsländerna. Han framhöll att utgångspunkten är att de svenska skattebetalarna inte ska belastas av detta.

Regeringen kommer, enligt finansministern, även att se över insättningsgarantin ytterligare i samband med den proposition som nu arbetas fram. Det sker i skenet av att flera andra länder höjt garantin betydligt mer än Sverige, trots att den svenska garantin nyligen fördubblades från en kvarts miljon till en halv miljon kronor.

Åtgärdspaketet är en bekräftelse av att Sverige rättar in sig i ledet och anammar vad de stora euroländerna har beslutat, enligt Henrik Mitelman, chefsanalytiker på SEB.

– Det är en bekräftelse av att Sverige kommer att anamma de regler som nu införs i resten av Europa. Gårdagens åtgärdspaket från euroländerna kommer i allt väsentligt - mer eller mindre - att matchas av Sverige, säger han.

– Det skulle vara nästan ohållbart om vi skulle avvika alltför mycket från resten av Europa, tillägger han.

Skrivet av: