I dag offentliggörs räddningspaketet

Storbritannien är redo att pumpa in 550 miljarder kronor i fyra storbanker.(TT)


Storbritannien är redo att pumpa in 45 miljarder pund, cirka 550 miljarder kronor, i fyra storbanker och därmed få stora aktieposter i utbyte. Krispaketet offentliggörs på måndagen.

Bankerna, HBOS, Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds TBS och Barclays står i kö för att ta emot miljarder pund från investerare och skattebetalare i ett försök att rädda dem från effekterna av den globala finanskrisen, säger anonyma källor med insyn i turerna.

Enligt medieuppgifter försöker Barclays att få in pengar från privata investerare hellre än från regeringen. De andra tre väntas använda pengar som regeringen gör tillgängliga.

Åtgärden kan resultera i att regeringen blir den största aktieägaren och till och med huvudinvesterare i RBS och HBOS, i praktiken ett halvförstatligande av Storbritanniens två största banker. Förhandlingarna mellan banker, regeringsföreträdare och myndigheter väntas pågå fram till tidigt på morgonen för att avgöra hur mycket pengar respektive bank behöver. Bankerna väntas försöka sälja till nuvarande investerare med stöd av regeringen, som köper aktierna investerarna lämnar. Ett tillkännagivande väntas innan börsen öppnar på måndagen, men alla detaljer ännu inte klara.

RBS väntas behöva 15 miljarder pund, HBOS över 10 miljarder pund, Barclays 7 miljarder och Lloyds omkring 5 miljarder pund.

– Regeringen kan komma att ta plats i bankernas styrelser, sade en regeringskälla på lördagen.

Financial Times skriver att RBS på måndagen väntas placera sina aktier hos regeringen för 65 pence per aktie jämfört med kursen på 71,7 pence vid börsens stängning på fredagen.

RBS vd Fred Goodwin väntas, som Nyheter 24 rapporterat, avgå och ersättas av Stephen Hester, vd för British Land. Enligt medieuppgifter är Lloyds övertagande av HBOS, som tillkännagavs förra månaden och har stöd av den brittiska regeringen, antingen nära en kollaps eller under omförhandling. The Sunday Times skrev i helgen att regeringen kan bli ägare till 70 procent av HBOS och 50 procent av Royal Bank of Scotland. Men det är en stor risk som regeringen tar.

– Ingen vet omfattningen av "giftiga" tillgångar som de här bankerna är exponerade för, sade en ekonom, som ville förbli anonym.

Under helgen sker samtal mellan finansdepartementet, finansmyndigheten och cheferna för de fyra bankerna, skriver tidningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!