Bilbrand utanför ambassad

En man har anhållits, misstänkt för försök till grov mordbrand.


En man har anhållits för bilbranden utanför Saudiarabiens ambassad i Stockholm på onsdagen. Delar av Östermalm var avstängt för trafik medan polisens bombtekniker arbetade vid platsen.

Säkerhetspolisen har kopplats in på ärendet.

– Vi arbetar tillsammans med polismyndigheten i Stockholm, säger Patrik Peter, pressekreterare på Säpo.

TT: Så ni är inkopplade?

– Ja, det är klart att vi gör vad vi kan för att hjälpa polisen i Stockholm och ser vad vi kan göra i ärendet, svarar Peter.

Vid 12.19 på onsdagen gick larmet om att en bil stod i brand utanför ambassaden på Sköldungagatan. En man greps i närheten, misstänkt för försök till grov mordbrand.

–Han anhölls senare av åklagare, uppger Norrmalmspolisen.

Två bilar beslagtagna

Vid 14.44 påbörjade bombtekniker arbetet med att leta efter en eventuell sprängladdning som ännu inte detonerat i bilen. Orsaken var att brandförloppet var väldigt snabbt men ändå isolerat till ett fordon.

–Vi ville se så att det inte låg någonting kvar i bilen, säger Towe Hägg, presstaleskvinna vid polisen i Stockholms län, till TT.

Vid 15.18 släpptes trafiken på igen utan att någon sprängladdning hittades.

Hägg uppger att bilvraket tagits i beslag för närmare tekniska undersökningar. Ytterligare ett fordon är också beslagtaget nära platsen, en bil som polisen tror att gärningsmannen färdades i.

Oklar motivbild

Hägg uppger också att hon inte har närmare ålder eller personuppgifter på den gripne. Han har inte sagt något på platsen och ska förhöras under kvällen. Inte heller finns ännu något mer exakt motiv till bilbranden känd.

–Det finns ingen känd hotbild mot ambassaden, säger Hägg.

Den tungt trafikerade Valhallavägen var under bombteknikernas arbete avstängd för trafik i båda körriktningarna mellan Odengatan och Danderydsgatan, vilket gav en mycket besvärlig trafiksituation enligt polisen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.