Flyktingfamiljer trakasserade

En mobbliknande folksamling kastade sten mot en flyktingförläggning.


En mobbliknande folksamling kastade sten mot fönstren och skrek och ropade.

Flyktingsamordnaren i Vännäs kommun ansåg att situationen var så allvarlig att hon i all hast såg till att 40-talet irakiska flyktingar fick lämna Vännäs i en bilkonvoj.

– Vi har satt in extra polispersonal för att snabbt utreda händelsen i Vännäs. Det är en mycket allvarlig händelse när folk blir trakasserade på det här viset, säger Uno Nilsson, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten.

Bråket började redan i fredags kväll och kulminerade på lördagskvällen och under natten mot söndagen.

–Vi bedömer inte att det rör sig om bråk som har rasistiska förtecken, utan det handlar mera om bråk mellan ett antal ungdomar - varav några bor i flyktingförläggningen och de andra är från orten, säger Uno Nilsson.

Flyktingsamordnaren fattade beslutet att flytta på ett 40-tal flyktingar utan samråd med polis eller kommunledning.

Åtgärden var betydligt kraftfullare än vad situationen krävde och det har också gjort det svårare för oss att utreda händelsen, säger vakthavande polisbefäl.

Ännu har inga gripits.

–Vi räknar med att plocka in ett antal personer till förhör inom det närmaste dygnet. Enligt uppgift har mobben bestått av som mest ett 40-tal personer, men det är ett begränsat antal personer som varit mest aktiva och drivande i bråket, säger Uno Nilsson.

På söndagskvällen arrangerades en manifestation mot trakasserierna som samlade cirka 300 deltagare i medborgarhuset i Vännäs.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!