Pierre Schori ny ECPAT-ordförande

- 21/04/2009, 20:04 -

Exministern vald till ny ordförande i barnrättsorganisationen ECPAT Sverige.

Pierre Schori, tidigare statsråd och FN-ambassadör har valts till ny ordförande i barnrättsorganisationen ECPAT Sverige.

Socialdemokraten Pierre Schori säger sig vara fylld av en "eldande vrede" över hur barn i världen exploateras och utsätts för övergrepp. Senast såg han på nära håll hur barn utnyttjades då han var chef för FN:s fredsbevarande operation i Elfenbenskusten.

– Vi såg till att de soldater, inklusive befäl, som missbrukade barn till arbete eller annat skickades hem, säger Schori till TT.

Han har på ett eller annat sätt arbetat med barnrättsfrågor sedan 1990, då han var med och drev igenom FN:s barnkonvention. Han deltog också i förberedelserna för Världskongressen mot kommersiell sexuell exploatering av barn i Stockholm 1996.

Schori ser fram emot att verka för ECPAT, vars pådrivande arbete han är imponerad av.

– En fråga som är viktig att fokusera på är att identifiera och lagföra de svenskar som utnyttjar barn i andra länder. Det bör bli en viktig profilfråga under det svenska EU-ordförandeskapet, säger Schori.

Flyktingbarn som "försvinner" är ett annat problem som intresserar honom. I förlängningen riskerar nämligen dessa barn att bli sexuellt utnyttjade.

– Vi måste täta alla hål så att detta inte sker. Det är en mänsklig anständighetsfråga att ovillkorligt stå på barnens sida, säger Schori.

Han är för närvarande chef för tankesmedjan FRIDE i Madrid och veckopendlar till Stockholm, där hemmet finns.

ECPAT Sverige är en ideell förening som arbetar med att förebygga och stoppa alla former av barnsexhandel.

Skrivet av: