Civilklädd och uniformerad polis griper Theodor Engström efter attacken mot Ing-Marie Wieselgren, den 6 juli i år.
Civilklädd och uniformerad polis griper Theodor Engström efter attacken mot Ing-Marie Wieselgren, den 6 juli i år. - Foto: TT

Terroråtalad kartlade Lööf före Visbydådet

Han hade skaffat knivar och kartlagt måltavlor. Under Almedalsveckan mördade nu terroråtalade Theodor Engström psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren och planerade att döda Annie Lööf.Han har sett de här personerna som representanter för det Sverige han hatar, säger åklagaren Henrik Olin.


Fakta: Dådet i Visby

Klockan 13.50 den 6 juli, då politikerveckan i Almedalen pågick, fick polisen larm om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby.

Offret visade sig vara Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner (SKR) och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon var i Almedalen för att arbeta och var på väg för att moderera ett seminarium då hon attackerades.

Wieselgren fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Gärningsmannen, 33-årige Theodor Engström, kunde gripas snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.

Inledningsvis var misstanken mord, men den 11 juli framkom att Säkerhetspolisen och Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål tagit över utredningen då dådet klassats som misstänkt terroristbrott.

Den 1 november väckte åklagaren åtal mot Theodor Engström. Huvudförhandlingen inleds i Gotlands tingsrätt den 8 november.

Klockan skulle snart slå 14 den 6 juli, då Theodor Engström attackerade Ing-Marie Wieselgren med kniv på öppen gata i Visby. Hon skadades så svårt att hon senare samma dag avled.

Händelsen inträffade mitt under politikerveckan i Almedalen. Wieselgren, psykiatrisamordnare vid Sveriges kommuner och regioner, var på väg för att moderera ett seminarium då hon angreps. Och att det hände just under Almedalsveckan har stor betydelse för att åklagare Henrik Olin under tisdagen åtalade 33-årige Engström för terroristbrott.

Gärningen har, påstår åklagaren, "allvarligt kunnat skada Sverige" och den begicks för att "injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller del av befolkningen" – förutsättningar för att en gärning ska kunna räknas som terroristbrott.

— Här handlar det inte, som vid Drottninggatan-attentatet, om en påverkan på sjukvård eller allmänna kommunikationer, utan en påverkan på det öppna och demokratiska samhället, säger Henrik Olin.

Åklagare Henrik Olin vid en pressträff där han berättar om utredningen och åtalet som väckts mot 33-åringen.

Svärd och pilbåge

Theodor Engström åtalas även för förberedelse till terroristbrott, vilket handlar om att han haft planer på att döda eller skada Centerledaren Annie Lööf. Utredningen visar att 33-åringen inför dådet skaffat bland annat en dubbeleggad kniv, två svärd och en pilbåge med pilar. Dessa skulle användas som hjälpmedel för att mörda eller skada Lööf, enligt åtalet.

Engström har enligt Henrik Olin visat intresse för en rad andra personer, i huvudsak journalister och politiker, men de fallen har inte lett till åtal. Detta beror på att gärningsmannens fokus på Annie Lööf varit större – hon omnämns allra mest i materialet som undersökts.

— Men, kanske viktigare, så är den endast beträffande henne som jag kan visa att den åtalade personen har har vidtagit en rad olika förberedelsegärningar, säger Henrik Olin.

— Han har rekognoscerat på plats under Almedalsveckan, han har tagit in program kring vad hon skulle vara med på för evenemang, han har besökt platser vid upprepade tillfällen som hon också skulle besöka, fortsätter han.

Aversion mot psykiatrin

Theodor Engström ska även ha haft kunskap om Ing-Marie Wieselgrens aktiviteter. Varför också just hon varit en måltavla är svårt att svara på, enligt Henrik Olin. Men klart är att 33-åringen haft en negativ inställning till svensk psykiatri.

— Han har haft en aversion mot psykiatrin i Sverige, och har själv varit föremål för psykiatrisk behandling under en längre tid, förklarar åklagaren.

En rättspsykiatrisk utredning har visat att Theodor Engström led av en allvarlig psykisk störning vid mordet liksom vid undersökningstillfället. Detta, säger Henrik Olin, komplicerar bedömningen vad gäller rekvisiten kring terrorbrott.

TT: Du har ändå landat i att du kan åtala för terroristbrott?

— Ja, det är min bedömning. Även en person som bedöms som allvarligt psykiskt sjuk kan ha ett uppsåt enligt svensk rätt.

Flera medier har sedan dådet kunnat visa att 33-åringen tidigare varit engagerad inom nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Det är dock inte därför brottet utretts som terroristbrott, enligt åklagaren.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.