Generaldirektör Henrik Landerholm har utsetts till regeringens nationella säkerhetsrådgivare. Arkivbild.
Generaldirektör Henrik Landerholm har utsetts till regeringens nationella säkerhetsrådgivare. Arkivbild. - Foto: TT

Landerholm blir Sveriges säkerhetsrådgivare

Henrik Landerholm blir nationell säkerhetsrådgivare åt regeringen och statsministern.Han lämnar jobbet som generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar för att bygga upp och vara operativ ledare för ett nytt, nationellt säkerhetsråd.


Fakta: Henrik Landerholm

Henrik Landerholm, ny nationell säkerhetsrådgivare åt regeringen.

59 år.

Lämnar efter bara ett år posten som generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar.

Officer i grunden, nu överstelöjtnant i reserven.

Var riksdagsledamot för Moderaterna 1991-2002, de sista fyra åren ordförande i försvarsutskottet.

Har varit rektor för Försvarshögskolan och generaldirektör för Folke Bernadotteakademin.

2011–2021 var han knuten till UD. Ledde under två år den svenska insatsen i Norra Afghanistan och var sedan ambassadör i Lettland respektive Förenade Arabemiraten.

Källor: Regeringskansliet, Riksdagen.

Beslutet togs på dagens regeringssammanträde.

— De första veckorna kommer att ägnas åt att ta fram förslag för en organisation som ska stödja det nationella säkerhetsrådet. Den rådgivande rollen kommer i och med dagens beslut, säger Henrik Landerholm till TT.

Han är 59 år och har tidigare bland annat varit riksdagsledamot för Moderaterna, rektor för Försvarshögskolan samt ambassadör och generaldirektör.

"Jag och övriga regeringen ser mycket positivt på att Henrik Landerholm tackat ja till att bli Sveriges första nationella säkerhetsrådgivare. Vi lever nu i en tid där många olika hot kan riktas mot Sverige. Det kräver mer av den samlade förmågan att analysera och koordinera insatser mot nationella säkerhetshot" kommenterar statsminister Ulf Kristersson (M).

Operativ ledare

Kristersson aviserade i regeringsförklaringen att ett nationellt säkerhetsråd skulle inrättas, efter "internationell förebild."

— Den nationella säkerhetsrådgivarens roll är i första hand att ge råd till det nationella säkerhetsrådet som ska skapas och i andra hand till statsministern, säger Henrik Landerholm.

— Det här är en funktion som finns i många länder, den kan säkert kan komma att bli halvoffentlig. Men rollen är inte någon annan än att tala för statsministern

Samordna säkerhet

Landerholm beskriver sitt och rådets arbete som att bistå regeringen i övergripande säkerhetspolitiska frågor. Rådet ska också kunna diskutera andra frågor som har med nationell säkerhet att göra.

Rådet och säkerhetsrådgivaren innebär en ambitionshöjning och vidareutveckling av det säkerhetspolitiska råd som Stefan Löfven (S) inrättade under sin tid som statsminister, enligt Landerholm.

TT: Blir det ett stort råd?

— Det är upp till mig hur stödet ska organiseras och hur rådet ska vara sammansatt. Det som står klart enligt regeringsförklaringen är att statsministern leder säkerhetsrådet i plenum och syftet är inriktning, samordning och analys av frågor som rör nationell säkerhet.

Han säger att många andra länder har eller är på väg att ordna ett nationellt råd.

— Dagens komplexa säkerhetspolitiska situation med många, ibland diffusa sektorsövergripande hot kräver inte bara en gemensam strategisk kultur utan bättre samordning inom regeringskanslierna.

Kristerssons vän

Henrik Landerholm och statsministern är personliga vänner sedan barndomen och de har talat om sin långa och nära vänskap. På frågan om det är en fördel eller nackdel i deras nya roller svarar Landerholm:

— När man ska sätta upp en ny funktion och organisation, både rådgivaren och det nationella säkerhetsrådet, tror jag att det är en stor fördel. Vi kan jobba sömlöst på ett ännu enklare sätt, och integritet grundat på personlig kännedom gör att vi kan tala öppet i båda riktningarna utan att behöva oroa oss

TT: Menar du att du är friare att säga vad du tycker?

— Jag känner ju statsministerns uppfattningar väl, vilket möjligen kan underlätta i vissa sammanhang.

Nyligen blev Landerholms syster Karin Enström, som tidigare varit riksdagsledamot och försvarsminister, partisekreterare för Moderaterna.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom i faktarutan något missvisande uppgifter om Henrik Landerholms riksdagsuppdrag.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Lidköping: Polisen rapporterar om brand

"Bilbrand på Svartebäcksgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Utökade EU-sanktioner mot Iran på väg

1 timme sedan
EU har påbörjat arbetet med att utöka sanktionerna mot Iran efter landets angrepp på Israel, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ett krismöte med unionens utrikesministrar.

Marabou återkallar mjölkchoklad efter larm

1 timme sedan
Marabous mjölkchoklad kan innehålla spår av mandel och vissa förpackningar återkallas, meddelar ägarbolaget Mondelez.