Alireza Akhondi (C) ser skrivelsen från Irans ambassad som ett hot mot honom som person. Arkivbild.
Alireza Akhondi (C) ser skrivelsen från Irans ambassad som ett hot mot honom som person. Arkivbild. - Foto: TT

UD agerar inte efter Irans krav på Akhondi

Irans ambassad kritiserar den svenske riksdagsledamoten Alireza Akhondi (C) i ett brev. Akhondi säger att det kan finnas mordplaner mot honom och kallar brevet för mer än en skrivelse.


— Det är ett förtäckt hot mot mig som person. Det är allvarligt att man tar sig sådana friheter, säger han till TT.

Den 11 november tog utrikesdepartementet emot ett brev från Irans ambassad. I brevet, som också skickades i kopia till riksdagen, kritiserar ambassaden riksdagsledamoten Alireza Akhondi (C) och en video han publicerade på Instagram fem dagar tidigare.

I videon säger Akhondi att det är dags för regimens ledare att packa väskorna, och att deras 43-åriga förtryck börjar lida mot sitt slut. Han uttrycker också en förhoppning om att landets reguljära armé ska ställa sig på demonstranternas sida.

Vill ha svar

Ambassaden anser att videon strider mot internationell rätt och att "det löjliga upptåget" både är ett hot mot Iran och riskerar att skada förtroendet för Sveriges riksdag. Utrikesdepartementet och riksdagen uppmanas att "titta närmare på frågan" och återkomma med ett svar.

Under en riksdagsdebatt på torsdagen uppmanade Akhondi riksdagskollegan och utrikesministern Tobias Billström (M) att svara med ett utdrag ur Sveriges grundlag.

— All offentlig makt utgår från folket. Ibland behövs inte många ord för att budskapet ska gå fram, sade han.

Utrikesdepartementet skriver i en mejlkommentar till TT att man har mottagit brevet, "men avser inte vidta några åtgärder".

Kan finnas mordhot

Alireza Akhondi flyttade från de fattigare delarna av Irans huvudstad Teheran till Sverige som tolvåring i början av 1990-talet. Nu är det över femton år sedan han besökte landet, men han har både vänner och familj kvar.

— Det är väldigt viktigt att vi som har iranskt påbrå visar att vi finns vid de här modiga människornas sida, att vi förstår och stöttar dem, säger han.

Alireza Akhondi säger att han "inte skulle bli förvånad" om det finns planer på att ta livet av eller på annat sätt stoppa honom från att agera mot regimen.

— Det är klart att man blir bekymrad. Men samtidigt, för mig är det väldigt viktigt att stå sida vid sida vid människor som dagligen riskerar sina liv för att få det vi tar för givet här i Sverige.

Iran är ett av de tre länder som Säkerhetspolisen har pekat ut som de största säkerhetshoten mot Sverige.

TT
/
/
/
/
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Nya Iran-sanktioner att vänta

Migrationsverket begär mer till förvarsplatser

Migrationsverket når inte regeringens mål om 1 000 förvarsplatser för personer som ska återföras till utlandet. Myndigheten anser att de behöver mer pengar för att klara av uppdraget.

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

2 timmar sedan
I en ny undersökning av Verian, tidigare Kantar Sifo, på uppdrag av Bankomat​ kan man nu se att rekordmånga svenskar vill ha kvar möjligheten till kontantbetalningar även i framtiden.

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

3 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

3 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

3 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.