Chartermarknaden börjar kvickna till

Bokningarna rasar in till de stora charterbolagen.


Bokningsläget har den senaste tiden förbättrats rejält för de stora researrangörerna.

Därför sätter Fritidsresor och Apollo in sammanlagt 10 000 extraplatser inför sommarsäsongen.

Höstens finanskris och den snabbt försämrade konjunkturen innebar att flera av de stora researrangörerna drog ner på sitt utbud i sommar med 10-15 procent. Och bokningsläget var rätt lågtrycksbetonat fram till i mars.

– Men därefter har bokningsläget förbättrats. Jag tror att allt fler som faktiskt har jobb tagit till sig att skatten sänkts och att kostnaderna för bolånen har fallit dramatiskt, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Därför har vi beslutat sätta in 4 000 extraplatser på våra resmål i sommar.

Senare bokningar

Hon hävdar att allt fler resenärer senarelägger sina resebokningar, jämfört med de senaste åren.

– Det ser vi också på bokningarna till hösten och vinterns resmål, säger Kajsa Moström.

Hos konkurrenten Fritidsresor har optimismen också återvänt. Två av tre sommarresor är nu bokade och det ökade trycket efter sommarresor innebär att Fritidsresor nu beslutat sätta in 6 000 extraplatser.

– Ressuget hos svenskarna finns kvar. De som tidigare tvekade om sommarsemestern verkar nu ha bestämt sig, säger Peter Hellström, informatör på Fritidsresor.

Billigare resmål lockar

Det handlar främst om extraplatser till Rhodos, Turkiet, Tunisien och Mallorca. Turkiet och Tunisien är resmål där svenskarna får mycket för semesterkassan. Ving har trots konjunkturmörkret inte dragit ner på sitt sommarutbud.

– Bokningsmässigt ligger vi ungefär på samma nivå som förra året. Vi har sålt sju av tio sommarresor, säger Vings informationschef Magdalena Öhrn.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!