Försvarsminister Pål Jonson talade på måndagen under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.
Försvarsminister Pål Jonson talade på måndagen under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. - Foto: TT

USA-avtal ska bädda för snabbt militärt stöd

Regeringen förhandlar om ett djupare försvarssamarbete med USA.Det ska underlätta för amerikanska styrkor att verka i Sverige.


— Det kan innebära snabbare amerikanskt militärt stöd i händelse av kris och krig, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

I ett tal på Folk och försvars rikskonferens i Sälen uppgav han att Sverige nyligen inlett förhandlingar om ett avtal, ett så kallat Defence Cooperation Agreement (DCA).

Enligt Jonson kan det till exempel skapa förutsättningar för att upprätta "baseringsområden" för amerikanska styrkor i Sverige. Det i sin tur kan innebära investeringar i viss infrastruktur för att lagra amerikansk militär utrustning och för att förlägga amerikanska soldater.

Försvarsmakten har i sina råd till regeringen rekommenderat att Sverige blir ett basområde för försvarsalliansen Natos mark-, luft- och sjöstridskrafter.

I Baltikum har Nato placerat ut multinationella styrkor inklusive amerikanska soldater, som återkommande byts ut.

Politiskt känsligt?

TT: Är det inte politiskt känsligt att upprätta något som kan uppfattas som en amerikansk bas?

— Jag vet inte om jag skulle kalla det för en amerikansk bas. Det är mer basering eller förhandsgruppering av materiel som det skulle kunna handla om.

TT: Vad är skillnaden?

— Det finns inga amerikanska baser i Estland, Lettland och Litauen. Det är roterande förband som kommer in och ut, säger Jonson.

— Däremot har de naturligtvis en infrastruktur att luta sig emot, men den är estnisk, lettisk och litauisk.

Ett avtal reder också ut under vilka rättsliga förhållanden amerikanska soldater kan verka i Sverige och vilka regler som ska gälla för skatter och tullar.

S stödjer

Pål Jonson kan inte säga när ett avtal kan vara på plats och han betonar att det också blir politiska beslut som därefter avgör hur ett eventuellt avtal används.

Norge redan har ingått ett sådant DCA-avtal med USA. Danmark och Finland har inlett förhandlingar om ett.

Förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) uppger att diskussionerna var igång redan under den förra S-regeringen. Han stödjer att den borgerliga regeringen nu går vidare för att få ett avtal med USA.

— Det leder till en fördjupad och stabiliserad relation med USA. Vi har en bra relation redan nu, men det här stärker banden ytterligare, säger Hultqvist.

På frågan om hur S ser på att amerikansk trupp återkommande kan komma att placeras i Sverige, säger den förre försvarsministern:

— Exakt vad det innebär får vi återkomma till när de här avtalen är klara. Men vi har ju valt väg, valt samarbete med USA och Storbritannien och gå med i Nato.

I sitt tal i Sälen nämnde nämnde nuvarande försvarsminister Jonson också att regeringen hoppas på att en ny EU-Nato-deklaration om fördjupat samarbete ska kunna antas under det svenska EU-ordförandeskapet.

— Inför och under kriget i Ukraina har Nato och EU arbetat närmare varandra än någonsin tidigare. Det är utmärkt, säger försvarsministern.

TT
/
/
/
/
EU
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.