En del av de friande domarna efter påskupploppen i Rinkeby kommer att överklagas. Arkivbild.
En del av de friande domarna efter påskupploppen i Rinkeby kommer att överklagas. Arkivbild. - Foto: TT

Friande domar efter upplopp ska överklagas

Åklagaren ska överklaga några av de friande domarna efter påskupploppen i Rinkeby i nordvästra Stockholm, skriver Dagens Nyheter.


På långfredagen i fjol kom Rasmus Paludan till Rinkeby torg för att bränna en koran och omfattande oroligheter följde.

Strax före jul friades elva personer som åtalats för våldsamt upplopp i samband med koranbränningen. De hade fångats på film när de kastade stenar. Men enligt Solna tingsrätt siktade männen inte på poliserna när de kastade sten.

Tingsrätten ansåg det inte heller bevisat att männen deltagit i en folksamling, vilket behövs för att man ska dömas för våldsamt upplopp.

De friande domarna kritiserades av Richard Jomshof (SD), ordförande för riksdagens justitieutskott. Något som i sin tur ledde till att Jomshof fick kritik.

Nu säger kammaråklagaren Lotta Karlsson att hon kommer att överklaga domarna för sex personer.

— Jag delar inte tingsrättens bedömning att man måste bevisa att just de här personerna har vållat skada. Det ska räcka med att den här gruppens skada bedöms. Det är det som är våldsamt upplopp. Om man deltar i den här folksamlingen på ett aktivt sätt som visar att man sympatiserar med gruppens våldsanvändning så ska det räcka, säger hon till tidningen.

Lotta Karlsson säger vidare att fler personer kommer att åtalas efter upploppen i Rinkeby. De kommer troligen att åtalas för grovt blåljussabotage, ett brott som kan ge ett högre straff.

— Det finns drygt 20 misstänkta just nu. Om det sedan går att styrka åtal mot alla vet jag inte, säger hon.

TT
/
/
Jul
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!