Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Arkivbild.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Arkivbild. - Foto: TT

Statsvetarprofessor om C-valet: "Kontinuitet"

Dörren till höger är stängd och reglad.Statsvetarprofessor Jonas Hinnfors tror inte på någon stor ideologisk svängning om Muharrem Demirok blir ny partiledare för Centerpariet.Här känns det snarare som kontinuitet, som Annie Lööf delvis var till Maud Olofsson på den tiden, säger säger han.


"Jag kommer att vara en liberal och borgerlig blåslampa på Ulf Kristersson och hans regering", sade Muharrem Demirok när valberedningen nominerade honom som ny ledare för Centerpartiet efter avgående Annie Lööf.

— Det stämmer i den väldigt begränsade bemärkelsen väldigt väl in på Annie Lööfs linje och den nuvarande inriktningen i partiet, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

"Förbluffande lite kritik"

Centerpartiet backade från 8,6 till 6,7 procent i riksdagsvalet i höstas och Hinnfors anser att partiet har en svårnavigerad politisk karta framför sig.

— Det är stängt till höger när man har bundit sig vid masten att inte samarbeta SD. Givet nuvarande regeringssamarbete och Tidöavtalet är den dörren stängd och reglad, den är totalt låst, säger Jonas Hinnfors.

— Det finns förbluffande lite intern kritik i partiet kring den linjen, fortsätter han.

Viss forskning visar att kombinationen valförlust och partiledarbyte kan leda till att interna grupperingar, som fått stå tillbaka i sina partier, tar chansen till en förändrad ideologisk färdriktning.

— Man kan se att Ebba Busch var ett sådant tillfälle där det började manövreras ideologiskt inom Kristdemokraterna, säger Hinnfors.

"Kontinuitet"

Till viss mån gäller det även Liberalerna, där det fanns intern kritik mot januariavtalet efter valet 2018. Avvikande uppfattningar som personifierades av Nyamko Sabuni, som sedermera valdes till Liberalernas partiledare (avgick i april 2022).

Däremot ser det i dagsläget inte ut att bli någon sådan förändring i Centerpartiet om Muharrem Demirok blir ny partiledare, tror Hinnfors.

— Här känns det snarare som kontinuitet, som Annie Lööf delvis var till Maud Olofsson (partiledare 2001–2011) på den tiden, säger säger han.

Beslutet att peka på S-ledaren Magdalena Andersson som statsministerkandidat inför valet i fjol i kombination med att inte samarbeta med SD har gjort att C sakta har glidit över till att indirekt bli en del av ett rödgrönt block. Därmed har man även fått acceptera att placeras i samma grupp som Vänsterpartiet, som man lyckades hålla undan från inflytande under S-regeringen 2018–2022 genom januariavtalet.

Hur ska man navigera nu?

— Frågan är hur man ska navigera nu? Det finns inget samlat rödgrönt block, utan det är tvärtom fyra partier som agerar ganska okoordinerat. Det blir något för den nya partiledningen att fundera över, säger Hinnfors.

Så länge nuvarande regeringsunderlag håller sams kan Centerpartiet ta tillfället i akt att fundera över sin positionering i den politiska verkligheten, menar Hinnfors.

— Man befinner sig i en politisk kontext som pekar åt två block där C länge försökte mejsla ut en position där man skulle vara i mitten. Det är svårt för väljarna att förstå – mittenpositionen är svår att gestalta.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Systembolagets hösttips – det ska du dricka till 5 klassiska svamprätter

Ryssland: Ny drönarattack av Ukraina

En ukrainsk drönare har slagit ner i den ryska staden Kursk, omkring nio mil från den ukrainska gränsen, hävdar ryska myndigheter.

Dödssiffran stiger efter fabriksbrand

Dödssiffran har fortsatt stiga efter branden på en golfbollsfabrik i södra Taiwan. Totalt har nio personer omkommit efter att ytterligare två personer bekräftats döda. Fyra av de döda ska vara brandmän.

Lyxklock-vd: Schweiz behöver en till storbank

Schweiz är i behov av ytterligare en storbank. Det anser Nick Hayek, vd för Swatch, världens största tillverkare av armbandsur.

Spara hundralappar varje vecka – med enkla knepet: "Tid är pengar"

1 timme sedan
Det råder ett tufft ekonomiskt klimat i Sverige för tillfället. Nyheter24 har pratat med ekonomibloggaren Sandra Karlsson om knepen du måste känna till och som hjälper dig att spara hundralappar varje vecka.

Jorden trycktes in på Burger King – fortsatt fara

1 timme sedan
Det är fortsatt farligt i området utanför Stenungsund där lerskredet gick natten mot lördag. Kravallstaket har satts upp för att hålla obehöriga borta. Men inte heller personal på plats får röra sig fritt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.