Operabloggen begravs

Nu är sagan över för den fiktiva Erika.


Den uppmärksammade bloggen Black Ascot kom från ingenstans för fyra månader sedan. Och hon slog ner som en bomb bland modebloggosfären.

Med mörka suggestiva outfitbilder och självutlämnande texter av vemodig karaktär vann hon snabbt en läsekrets. Black Ascot utgav sig för att vara en självmordsblogg.

För en månad sedan avslöjades bloggen som fejk. Det visade sig att den drevs av reklamare som ett instrument för att locka ungdomar till Malmö Opera.

I tisdags tog bloggens fiktiva karaktär, Erika, livet av sig. På fredagen blir det askspridning i Stockholm. På riktigt.

Vid Hedvig Eleonoras kyrka i Stockholm kommer blogg-Erikas aska att spridas.

– När man läser kommentarerna på bloggen är många förtjusta i texterna och bildspråket. Även för oss har Erika blivit viktig. Därför blir det en symbolisk ceremoni, där texterna bränns och askan sprids, säger Thomas Wickell, marknadschef på Malmö Opera till Skånskan.

Men bloggen har fått utstå mycket kritik.

När ni använder er av en modeblogg som många tonåringar och yngre läser, vad händer om de tror att det är en riktig person?

– Tioåringar kan hitta sådana texter ändå. Det vi gör är både vackert och provocerande. Det är inte alltid så att vi ställer svaren även om vi berör frågorna. Många operor slutar ofta i ond bråd död, sa Thomas Wickell på Malmö Opera till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!