Centerpartiets valberedningen presenterade förra veckan Muharrem Demirok (C) som förslag till ny partiledare
Centerpartiets valberedningen presenterade förra veckan Muharrem Demirok (C) som förslag till ny partiledare - Foto: Jonas Ekströmer/Anders Wiklund/TT

Muharrem Demiroks (C) drag – ska avsluta turkiskt medborgarskap

Centerpartiets partiledarkandidat Muharrem Demirok är medborgare i både Sverige och Turkiet. Men nu uppger partiet att han ska avsluta sitt turkiska medborgarskap.


Muharrem Demirok ska avsäga sig sitt turkiska medborgarskap, för att säkerställa att det i rollen som partiledare inte ska finnas några hinder framöver vad gäller tillgång till möten eller information, uppger Centerpartiets presstjänst för TT, vilket Aftonbladet var först med att berätta om.

Processen för det inledde Demirok i samband med att valberedningen i december ställde frågan till honom om han vill bli partiledare, enligt Centern.

Demirok var tills nyligen kommunalråd i Linköping men är sedan i höstas invald i riksdagen. I förra veckan nominerades han av valberedningen att efterträda Annie Lööf.

Här kan du läsa mer om Muharrem Demirok: Hans familj, ursprung och karriär

Säpo: Kan finnas risker

Enligt Aftonbladet blev Demirok svensk medborgare 1997 vid 21 års ålder.

Dubbla medborgarskap kan vara en sårbarhet som kan utnyttjas av främmande makt som vill inhämta inhämta skyddsvärda uppgifter om svenska förhållanden, enligt Säkerhetspolisen.

Säpo skriver i en hemställan till regeringen från i somras gällande skärpta krav på underlag vid säkerhetsprövning att ett utländskt medborgarskap är en "tydlig och viktig faktor att beakta" vid säkerhetsprövning för personer som kan få tillgång till säkerhetsklassade uppgifter.

Vissa länder kan förvänta sig att dess medborgare samarbetar med myndigheterna i hemlandet, enligt Säpo.

"Det finns exempel på länder med uttrycklig nationell lagstiftning som tvingar landets medborgare, oavsett var i världen de befinner sig, att samarbeta med hemlandets säkerhets- och underrättelsetjänster."

Inget generellt hot

Även Kristdemokraternas partiledare och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har dubbla medborgarskap, i Sverige respektive Norge.

Säkerhetspolisen betonar i hemställan att dubbla medborgarskap generellt inte utgör ett hot mot Sverige. Det är just en säkerhetsprövning som ska visa om en person är "lojal och pålitlig" och att det inte finns några sårbarheter som främmande makt kan utnyttja.

TT
/
/
/
/
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!