Stridsuppvisning med Stridsfordon 90 på P7 Revingehed 2022. Arkivbild.
Stridsuppvisning med Stridsfordon 90 på P7 Revingehed 2022. Arkivbild. - Foto: TT

Sverige trappar upp militärt stöd till Ukraina

Sverige skickar artillerisystemet Archer, stridsfordon 90 och pansarvärnsrobot NLAW till Ukraina.Det nya militära stödpaketet är det största hittills.


Fakta: Nytt militärt stöd till Ukraina

50 stycken stridsfordon 90

Okänt antal pansarvärnrobot 57, NLAWS

Okänt antal artilleripjäser av modell Archer

Sverige och Ukraina ska göra gemensamma ramupphandlingar av krigsmateriel, för att Ukraina ska kunna köpa vapen snabbare på den internationella marknaden.

Källa: Regeringen

— Det står väldigt mycket och väger just nu. Ukraina varnar för nya ryska storskaliga angrepp, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

— När det står och väger är det militära stödet helt avgörande.

Regeringsbeslutet som togs på torsdagen innebär att Sverige ger Ukraina 50 stycken stridsfordon 90 till Ukraina, samt pansarvärnsrobot 57, och artillerisystemet Archer.

Hur många pansarvärnsrobotar och Archerpjäser det handlar om uppges inte.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackade efter beskedet för kraftfulla vapen som den ukrainska armén behöver.

"Tillsammans mot en gemensam seger", skriver han på Twitter.

Skickar Archer

Försvarsminister Pål Jonson (M) uppger att det nya militära stödet fokuserar på markstrid. När det gäller stridsfordon 90 så beskriver han det systemet som mycket kompetent och beprövat.

— Ukrainarna kommer att få ett mycket bättre stridsfordon än de har tillgång till i dag, säger Jonson.

Artillerisystemet Archer har länge stått högt på Ukrainas önskelista. Det kan snabbt förflyttas och avfyras, har stor precision och har en räckvidd på fem mil.

Sverige har 48 Archerpjäser. Hälften finns ute på förbanden och behövs för landets försvar. Det finns dock 24 Archer B i förråd, varav 20 är möjliga att skicka till Ukraina. Försvarsmakten har fått i uppdrag att bedöma hur många Sverige kan avstå från.

Pansarvärnsrobot 57, internationellt kallad NLAW, hade en viktig roll framförallt under krigets första månader i Ukraina.

— NLAWs spelade en avgörande roll i slaget om Kiev, säger Jonson.

Största hittills

Det nya stödpaketet är det tionde från Sverige och det största hittills. Enligt Jonson är det värt 4,3 miljarder kronor, men då är inte Archer inräknat.

Paketet ska "i närtid" läggas fram i riksdagen i form av en extra ändringsbudget. Archer kommer inte att finnas med då, utan kommer i ytterligare en extra ändringsbudget senare.

Jonson bedömer att det kan ta ett par månader att få stridsfordon 90 på plats i Ukraina. Archer kan ta ytterligare tid. Ukrainska soldater måste utbildas för båda vapensystemen, dessutom måste transport och möjlighet till underhåll och reparationer ordnas.

Försvarets artilleripjäs Archer är monterad på en terrängvagn, väger 35 ton och bemannas av tre till fyra personer.

Det totala militära stödet från Sverige till Ukraina före dagens paket har ett sammanlagt värde på fem miljarder kronor, varav det senaste, nionde paketet värderades till tre miljarder.

Sverige har bland annat skickat luftvärnssystem, terrängbilar, 15 000 pansarskott, sjömålsrobot 17, samt skyddsvästar, hjälmar och vinterutrustning för soldater.

Svår avvägning

Internationellt diskuteras nu om stridsvagnar ska skickas till Ukraina, framförallt tyska Leopard 2, som även den svenska försvarsmakten har. Ämnet tas upp på ett möte på den amerikanska militärbasen i Ramstein i Tyskland på fredag. Där deltar den svenske försvarsministern.

En viktig fråga är hur mycket krigsmateriel Sverige kan avvara utan att riskera landets försvarsförmåga.

Statsminister Kristersson uppger att det är en svår avvägning att göra, men betonar:

— Ukrainas seger är av nästan obeskrivbar vikt.

Socialdemokraterna stödjer fortsatt militärt stöd till Ukraina. Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) understryker dock att det är viktigt att titta på vad konsekvenserna blir av att ge bort kanske 20 Archerpjäser.

Det är ett väldigt stort ingrepp i planeringen av den militära förmågan, enligt honom. Hultqvist har begärt att regeringen lämnar mer information i försvarsutskottet den 26 januari.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.