Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). - Foto: TT

Från 100 procent "förnybart" till "fossilfritt"

Regeringen vill ändra det energipolitiska målet om att Sverige till år 2040 ska ha 100 procent förnybar elproduktion. I stället vill den att formuleringen ska vara 100 procent "fossilfritt". Det innebär att även kärnkraft kan räknas in.Ordskiftet verkar lite "akademiskt" tycker S.


— Det finns inte så jättemånga andra alternativa kraftkällor som är utsläppsfria och som levererar mycket el utöver kärnkraften, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Förslaget kommer att lämnas till riksdagen i en proposition under våren.

— Då finns det möjlighet för fler partier i Sveriges riksdag att bekänna färg också i den frågan, fortsätter Busch.

Sedan ska alla regelverk och instruktioner till myndigheter uppdateras med den nya formuleringen.

Fanns i överenskommelse

Målet om förnybar elproduktion fanns med i den energiöverenskommelse som den S-ledda regeringen med Miljöpartiet som partner sydde ihop med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet 2016. År 2040 skulle elproduktionen genereras med förnybara källor.

När M och KD några år senare hoppade av överenskommelsen pekade de på just det ordet och menade att det var ett sätt att utesluta kärnkraften. De krävde att det skulle ändras till "fossilfritt, vilket S- och MP-regeringen inte ville.

Nu beskriver Magdalena Andersson och Fredrik Olovsson ordvalet som något av en akademisk fråga.

— I ärlighetens namn kanske svensk elproduktion behöver lite mindre akademiska diskussioner och lite mindre symbolpolitik, säger S-ledaren Magdalena Andersson på en pressträff apropå vad ordvalet betyder.

Innebar inte stängning

Hon återkommer efter pressträffen och vill komplettera angående vad som stod i energiöverenskommelsen.

— Där står att målet 2040 är 100 procent förnybar elproduktion men sedan står också detta är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft. Och det innebär heller inte en stängning av kärnkraft med politiska beslut.

Hon säger att hennes parti givetvis ska studera vad regeringens ordbyte kan innebära och om S kan ställa upp på det. Hon framhåller att S i valrörelsen pratade mycket om just fossilfri produktion.

— Men vi tycker att det vore bättre om man hade breda energisamtal och kunde diskutera det här tillsammans, säger S-ledaren,

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.