Stockholm

Sju anhållna i Sundsvall: "Förhindrat mord"

Sju personer har anhållits efter en stor insats i Sundsvall. Arkivbild.
Sju personer har anhållits efter en stor insats i Sundsvall. Arkivbild. Foto: TT

Sju personer har anhållits efter tillslag på flera adresser i Sundsvall under torsdagen. Automatvapen och stora mängder narkotika har tagits i beslag – och ett mord förhindrats, enligt polis och åklagare.


Polis slog på torsdagen till på flera håll i centrala Sundsvall och grep ett 15-tal personer. På fredagsmorgonen meddelades att sju personer anhållits misstänkta för bland annat förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

— Två personer är under 18 år. För närvarande pågår tekniska undersökningar av brottsplatser och beslagen undersöks närmare, säger Karin Everitt, vice chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Sundsvall, vid en pressträff på fredagen.

Vid tillslagen beslagtogs stora mängder narkotika, liksom automatvapen och föremål som misstänks vara outlösta termosbomber. Bland de anhållna finns enligt åklagaren både lokalt förankrade personer och tillresta.

Förhindrade mord

Karin Everitt uppger vidare att insatsen förhindrat flera grova våldsbrott, däribland ett mord och ett antal sprängningar.

— Vi har anledning att tro att det skulle ske ett allvarligt våldsdåd här i stan, säger Everitt om det avvärjda mordet utan att vilja kommentera saken närmare.

Torsdagens tillslag var enligt polisen del av en särskild insats som pågått i Sundsvall sedan i onsdags.

— Den har gått ut på att vi ska identifiera, lokalisera och gripa aktörer som haft för avsikt att begå grova våldsbrott här i Sundsvall, säger Veronica Andersson, chef för utredningsenheten på polisen Västernorrland, vid pressträffen.

Polisen beskriver att kriminella nätverk rör sig upp längs Norrlandskusten mot Sundsvall. Insatsen i staden, tillägger Andersson, kommer att fortsätta.

— Den här insatsen är inte över med dessa frihetsberövanden, de husrannsakningar och de beslag som gjorts nu. Arbetet fortsätter, och förhoppningsvis ser vi liknande insatser framöver.

Stockholmskoppling?

Stockholm har de senaste veckorna drabbats av en våldsvåg med mord, mordförsök och sprängningar, som enligt polisen har sin grund i tre olika pågående konflikter.

Enligt flera medier kopplas en av dem till Sundsvall, och en maktkamp om stadens narkotikamarknad. Polisen vill inte bekräfta uppgifterna, men konstaterar att nätverken rör sig över landet.

Ungefär samtidigt som insatsen i Sundsvall greps två personer i Stockholm i ett ärende kopplat till grov brottslighet. Polisen vill inte kommentera huruvida händelserna har något samband.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterade på fredagsmorgonen det senaste dygnets polisaktivitet i SVT:s Morgonstudion. Han konstaterade där att våldet trängt in på djupet i det svenska samhället och att polisen jobbar för att komma ikapp i den pågående våldsspiralen.

— En hel del av de aktioner vi har sett från polisen det senaste dygnet har handlat om att föregripa nya dåd, men uppenbarligen så pågår det fortfarande, säger Strömmer till SVT.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.