'Kosovo har gjort stora framsteg för att förbättra sin säkerhet och migration', säger Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).
'Kosovo har gjort stora framsteg för att förbättra sin säkerhet och migration', säger Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). - Foto: TT

Kosovo får visumfrihet till EU

EU:s medlemsländer har enats om att invånare i Kosovo ska få visumfrihet till EU. Övriga länder på Balkan är redan i dag undantagna från kravet.Från Sverigedemokraterna kommer hård kritik.


"Kosovo har gjort stora framsteg för att förbättra sin säkerhet och migration och för att anpassa sina visumregler till EU:s. Vi hoppas att vårt samarbete i dessa frågor kommer att fortsätta vara fruktsamt", säger Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i en kommentar.

De nya reglerna ska gälla för inresa i upp till 90 dagar under en halvårsperiod.

Reglerna måste först antas av EU-parlamentet innan de kan skrivas under. De planeras träda i kraft den 1 januari 2024.

Regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna är kritiska.

— Vi är väldigt besvikna över att regeringen skrivit under det här beslutet, säger SD:s migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling.

Han anser att visumfrihet för länder på Balkan medför stora problem.

— Kosovo är ett land som har enorma problem med korruption, organiserad brottslighet, smuggling av narkotika och det är en bas för religiös extremism i Europa. Vi vet att väldigt mycket av den "myrtrafik" med vapen som kommer till Sverige kommer från Balkan.

TT
/
/
/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!