Fredag 7 Maj
Stockholm

Piratkupp mot Danowsky

Ett mycket stort antal fildelare betalade in struntsummor till upphovsrättindustrins advokatbyrå. Som tvingades stänga sitt bankkonto.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I april fälldes männen bakom fildelarsajten The Pirate Bay (TPB) för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Straffet blev ett års fängelse och notan 30 miljoner kronor. Pengar som skulle ha varit inbetalda senast den 12 maj.

Inkasseraren, Danowsky & Partners Advokatbyrå, har hittills fått in en liten del "avbetalningar", men troligtvis inte från de dömda i TPB-rättegången.

I stället misstänker man att betalningarna har gjorts från personer som av någon anledning fått en länk till webbsajten Internetavgift.se skickad till sig. Länken till kampanjen Internetavgift.se har spridits som en löpeld över nätet den senaste veckan.

Internetavgift.se startades den 9 maj och uppmanar så många som möjligt att betala en liten summa till ett av advokatbyråns bankkonton - för att Danowsky & Partners Advokatbyrå KB ska tvingas "spendera mycket tid och pengar på att hantera betalningarna".

Enligt Peter Sunde, en av grundarna bakom The Pirate Bay som dömdes till ett hårt straff i Stockholms tingsrätt, fick advokatbyrån stänga ner bankkontot redan i fredags.

"Ohhhh.. Danowsky had to close their bank account :( Just when i wanted to pay my 'dept' to them", skrev Peter Sunde på sitt twitterkonto Brokep den 15 maj.

"Inga misstagsinbetalningar"

Olof Roos, biträdande jurist på Danowsky & Partners Advokatbyrå, vill inte medge för Nyheter24 att de blivit tvungna att stänga ner kontot, men säger att de har pratat om att göra det för att spara in på administrativt arbete.

Men när Nyheter24 prövar att sätta in en krona på kontot på byråns plusgiro står det "mottagarkontot finns inte".

Olof Roos medger dock att det har kommit in ett stort antal mindre inbetalningar, i vad han tolkar som ett "uppenbart syfte att störa vår verksamhet".

Vem tror du ligger bakom?

–Vi har kollat upp att Gottfrid Svartholm Warg (en av Pirate Bays grundare, som också fälldes i Stockholms tingsrätt, reds anm) har registererat domänen, men om det är han som har lagt upp den är en annan sak, säger Olof Roos till Nyheter24.

Hur har ni valt att gå vidare?

– I onsdags eller torsdags lämnade vi in en polisanmälan för ofredande.

Vad har det betytt för er verksamhet?

–Det är ingen katastrof. Men det är självklart störande och det är därför vi anmält det. Det har inte tagit så värst mycket av vår tid, men man kan inte bara blunda för det heller, säger Olof Roos till Nyheter24.

Får detta några konsekvenser för er verksamhet?

–Nej, vi gör inget annat än en polisanmälan. Nästa steg är att polisanmäla dem som gjort inbetalningar.

Hur ska ni kunna göra det?

–Det står på Internetavgift.se att man kan kräva tillbaka sina pengar om betalningen varit felaktig. Men detta är inga misstagsinbetalningar, de har gjorts för att störa vår verksamhet, säger Olof Roos till Nyheter24.

Du menar att de som gjort inbetalningar är delaktiga?

– Ja, alla är skyldiga till ofredandet.

Advokat Ola Salomonsson, som företräder TPB-grundaren Gottfrid Svartholm Warg i The Pirate Bay-målet, säger till Nyheter24 att ett mål om ofredande i detta fall sannolikt skulle bli tungjobbat.

– De måste ta reda på i vilket uppsåt man betalat in pengar. Är det på grund av uppmaningen på webbsidan och hur har de uppfattat den uppmaningen? säger Ola Salomonsson och fortsätter:

– Det skulle så klart gå teoretiskt. Men vad jag hörde så handlar det om hundratals inbetalningar, så då får ju någon åklagare jobba på ganska bra då.

Tror du att Gottfrid Svartholm Warg ligger bakom Internetavgift.se?

– Jag känner mig tveksam till att han skulle göra det i detta läge, säger Ola Salomonsson till Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela