Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ifpi-advokaten Danowsky varnar Tele2

Nyheter | 28/04/2009 07:32

Peter Danowsky: "Vi får väl se när den dagen kommer, om de vågar trotsa domstolen".

Skivbranschens advokat Peter Danowsky utmålades som ett hatobjekt av piratrörelsen under rättegången mot grundarna av fildelningssajten The Pirate Bay. Efter att allt fler bredbandsoperatörer väljer att trotsa Ipredlagen, genom att inte spara internetanvändares IP-adresser, hotar han med domstol.

Tele2, som har 600 000 bredbandskunder, bestämde sig i går för att inte lagra de mest intressanta personuppgifterna. Nyligen gjorde Alltele samma sak och operatören Bahnhof har sedan länge sett lagringen som integritetskränkande.

– Det är häpnadsväckande att någon som påstår sig vara en seriös teleoperatör vill medverka till lagbrott, vilket är innebörden av vad de gör, säger Peter Danowsky, juridiskt ombud i första Ipredfallet och företrädare av skivbolagens intresseorganisation Ifpi i Pirate Bay-rättegången till Svenska Dagbladet.

Han tror att Tele2:s manöver kommer att leda till att kunder ifrågasätter "vad Tele2 är för bolag". Ipredlagen riskerar att bli tandlös om fler bredbandsoperatörer följer Bahnhof och Tele2. menar han.

– Alla i riksdagen har utgått ifrån att internetoperatörerna är lojala mot lagstiftningen och inte vill medverka till brott. Om Tele2 intar den här attityden och det följs av andra operatörer blir det en skärpning av lagen i framtiden, säger Danowsky till Svenska Dagbladet.

Skrivet av: