Statsminister Ulf Kristersson (M) oroar sig inte för ett krympande regeringsunderlag.
Statsminister Ulf Kristersson (M) oroar sig inte för ett krympande regeringsunderlag. - Foto: Christine Olsson/TT

Kristersson inte orolig för politiska vildar

Den kontroversiella riksdagsledamoten Elsa Widding lämnade Sverigedemokraterna i veckan och blev mandatperiodens första politiska vilde.Men statsminister Ulf Kristersson (M) oroar sig inte för krympande regeringsunderlag.


I början av veckan hoppade klimatskeptikern Elsa Widding av från Sverigedemokraterna. Bara ett halvår efter att regeringen tillträtt.

Redan i utgångsläget är marginalen knapp för regeringen. I riksdagsomröstningar har regeringssidan 176 röster, den rödgröna 173.

Och även om Widding säger att hon tänker följa SD-linjen i omröstningar, har politiska vildar ändrat sig förr. Då krymper plötsligt marginalen och ett bakslag för regeringen kan vara bara något feltryck bort.

Oroar sig inte

Men det oroar inte statsministern.

— Nej, inte det minsta, säger Kristersson till TT i Helsingfors.

— Vi har för första gången på tio år en regering som har stöd av en majoritet i Sveriges riksdag. Vi har fortfarande en majoritet, och så har ett mandat blivit en vilde.

Just nu är dessutom en moderat riksdagsledamot sjukskriven och har ännu inte ersatts. Längre fram i mandatperioden är det också möjligt att ett par liberala riksdagsledamöter inte kan rösta för förslag om exempelvis indragen tolkhjälp eller att lärare och andra offentliganställda kan behöva rapportera om asylsökande utan rätt att vara i landet.

Inte heller detta gör statsministern orolig för att det kan bli problem att få igenom regeringens politik.

— Jag tror att alla regeringar vill ha så stor majoritet som möjligt, och det har alltid varit en ganska liten majoritet, så jag är inte bekymrad över detta, säger Kristersson.

Kan skapa spänningar

I veckan skrev SD-ledaren Jimmie Åkesson en debattartikel om att han och partiet anser att Sverige behöver utvärdera EU-medlemskapet. Han nämnde inte ordet Swexit och talar inte om att det ska ske den närmaste tiden. Men det kan ändå skapa spänningar mellan regeringspartierna M, KD, L och stödpartiet SD.

— Nej, jag är inte det minsta orolig för det heller. Det är helt okej att ha en diskussion om vad EU bör göra och vad EU inte bör göra, säger Ulf Kristersson.

— Sedan är det väl inte någon hemlighet att mitt parti och andra partier i regeringen generellt är mer positiva till EU-samarbetet.

Statsministern tar också lätt på att debattartikeln publiceras just som Sverige håller i ordförandeklubban i EU.

— I ett fritt land får man diskutera alla saker. Sedan noterar jag att väldigt många länder tycker att EU är livsviktigt. Fråga Ukraina om de tycker att EU är viktigt, säger Kristersson som just kommer från ett möte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

TT
/
/
/
EU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!