Även om många skolor har mensskydd är det inte alltid de är så lättillgängliga för eleverna. Arkivbild.
Även om många skolor har mensskydd är det inte alltid de är så lättillgängliga för eleverna. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Eldsjälar ofta bakom gratis mensskydd

Antalet skolor som har gratis mensskydd har ökat ordentligt de senaste åren. Men det är oftast inte politiska beslut som ligger bakom, visar en kartläggning från organisationen Mensen.


Fakta: 70 000 kronor under en livstid

Om man lägger ihop alla de dagar man har mens under en livstid blir det sammanlagt mellan sju och åtta år.

Under sin livstid lägger de som menstruerar i Sverige upp till 70 000 kronor på sin mens.

Nästan nio av tio som har mens i världen saknar tillgång till ordentliga mensskydd och tvingas i stället använda annat – som tygtrasor, gräs, toalettpapper och aska. Brist på sanitetsmöjligheter gör att många tvingas stanna hemma från skola och arbete när de har mens.

Att ha mens kan vara onödigt krångligt – och dyrt. Det är inte alltid man har mensskydd till hands när de behövs och för den som har det ekonomiskt svårt kan det vara en kostnad man helt enkelt inte klarar. Frågan om gratis mensskydd i skolan lyfts allt oftare som viktig för både hälsa och likvärdig skolgång.

Organisationen Mensen har i en enkät till kommuner och grundskolor kartlagt tillgången till mensskydd i skolorna och beslutsvägarna bakom.

Politiska beslut

Totalt fick organisationen in svar från 162 av landets 290 kommuner. I ungefär en fjärdedel av fallen hade de svarande kommunerna fattat ett politiskt beslut om gratis mensskydd i skolan. 97,5 procent av dem hade fattat beslutet någon gång de senaste tre åren.

— Det är väldigt spännande att det kan förändras så snabbt, säger Rebecka Hallencreutz, verksamhetsansvarig på Mensen.

Hon visar att initiativen kommit från flera olika partier. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har alla lagt fram förslag om mensskydd i skolan lokalt.

— Det finns någon fördom att det är en väldigt renodlad vänsterfråga, men det är det inte nödvändigtvis. Sedan kan ju olika partier ha olika ingång till varför de tycker att det är viktigt.

Mensen anser att det behövs politiska beslut om gratis mensskydd i skolan för att få en uthållighet så att tillgången inte står och faller med en verksamhetschef eller enstaka eldsjäl.

Likvärdig skolgång

Rebecka Hallencreutz tar som exempel ett svar från en skola som inte erbjuder mensskydd för att det är en del av det hälsofostrande arbetet att ta ansvar för sin personliga hygien.

— Om en person med den inställningen har inflytande på en skola och fattar beslut påverkar det många elever och då behöver vi politiska beslut. Det är viktigt att formalisera så att det blir obligatoriskt och bidrar till en likvärdig skolgång för alla elever.

Trots att ett stort antal svarat att de har gratis mensskydd i skolan finns det mycket att jobba på när det kommer till hur tillgängliga de är. Många hade svarat att de finns i lärarrum eller hos elevhälsan.

— Men elevhälsan kan ha väldigt begränsade öppettider, och skolsköterskan kan sitta i ett möte. Att behöva knacka på och fråga vet vi sedan tidigare undersökningar att många tycker är väldigt jobbigt.

TT
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Erdogan träffar Azerbajdzjans president

Nasa redo för rymdkapselns hemkomst

En mer än sju år lång resa kan ta slut på söndagen, då en rymdkapsel från Nasa är tänkt att landa i Utahs öken. I lasten finns de största mängder asteroidprover som hittills har samlats in.

Iran: Sverige måste agera mot koranbränningar

Iran kräver att Sverige agerar mot koranbränningarna för att det ska bli aktuellt att länderna återupprättar ambassadörsutbyte. Dessutom vill Iran att Sverige släpper den livstidsdömde iraniern Hamid Noury.

Man stångad till döds av tjur

En man i Spanien avled efter att ha blivit stångad av en tjur i Pobla de Farnals i Valencia. Enligt radiokanalen Cadena Ser skedde olyckan under lördagskvällen i samband med en lokal festival.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Östersund, singelolycka på E14 vid trafikplats Lugnvik södra.", skriver polisen på sin hemsida.

Peter Forsbergs skada kunde kostat honom livet: "Ganska stor operation"

1 timme sedan
En av Sveriges och världens bästa hockeyspelare genom tiderna heter Peter Forsberg. Nyheter24 har tagit reda på vad svenska folket googlar på mest om hockeyikonen från Örnsköldsvik.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.